7. august 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Saksamaal avastati server Vene häkkerite arhiiviga

Arvutiturbega tegelev Trend Micro avastas Saksamaal paikneva internetiserveri, mis sisaldas Vene häkkerite arhiivi 400 kurja programmijupiga.

Arvutispetsialistide hinnangul saab sellist serverit kasutada massiliste internetirünnakute korraldamiseks. Server on kasutusel arhiivina. Leitud server analüüsis internetis toimuvat suhtlust IP-aadresside järgi, teenindades seejuures ainult Venemaalt tulnud päringuid.

Lisaks häkkerite varustusele Mrask (kirillitsas Mpack – toim) avastati serverist ka terved perekonnad Dropper.cko, Clicker.qu ja Polycrypt.g viirusi, mis tavaliselt suunavad arvutikasutajaid pornosaitidele.

Raske on uskuda, kuid Mrask on müügil mitme Vene veebilehe vahendusel, makstes seal umbes 700 USA dollarit, vahendas CyberSecurity.ru Trend Microt.

Trend Micro uurimislabor TrendLabs meenutas samas umbes kuu aega tagasi puhkenud tõsist epideemiat, mis puudutas esialgu tuhandeid Itaalia veebilehti ning levis siis kiiresti üle maailma. 48 tunni jooksul nakatus üle 2000 Itaalia veebilehe. Ohvrite arv kahekordistus iga 6-8 tunni järel.

Nakatunud veebilehtedelt sokutas kaval viirus internetikasutajate arvutisse programmijupi, mis suutis varastada paroole ning saata need internetirünnakuid korraldavasse serverisse.

Vaadates Venemaalt lähtuvat küberaktiivsust on raske hoiduda mõttest, et meil pole vaja millegi tõsise vastu valmistuda, kommenteeris üks Trend Micro töötaja oma blogis.

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755