10. august 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Otsmik higine? Järelikult terrorist!

USA sisejulgeolekuministeeriumi tellimusel töötavad teadlased välja seadmeid, mille abil on suurtest inimhulkadest võimalik leida terroriste ammu enne, kui nad jõuavad tegevusse asuda.

Teadlastel ja inseneridel tuleb luua seadmed, mis suudavad eemalt analüüsida inimese käitumist ja psühholoogiat - lootuses, et väliste märkide abil on võimalik saada infot inimese vaimse seisundi ja tulevaste kavatsuste kohta, teatas New Scientist.

Info hankimises on palju võimalusi - pulsisagedus või higistamine väikesed muutused miimikas.

Ministeeriumi seatud ajakava järgi peaks sellised seadmed jõudma USA lennujaamadesse, piiridele ja sadamatesse 2012. aastaks. Kava kirjeldab tulevasi seadmeid, mis koosnevad videokaameratest, laseritest, infrapunavalgusest, helisalvestussüsteemist ning silmajälgimistarkvarast. Suurtest inimhulkadest peaks seadmete abil leitama need, keda turvatöötajad hakkavad täpsemalt kontrollima ja küsitlema.

Projekti eesmärk on arendada edasi turvasüsteemi, mis on juba USAs kasutusel. See püüab avastada tahtmatuid näotõmblusi, mis peavad viitama valetamisele või varjamisele.

California ülikooli psühholoog Paul Ekmani sõnul võivad tahtmatud näoliigutused reeta tõelisi kavatsusi. Kui sa paljastad oma hambad, langetad silmalaud ning kirtsutad sekundiosakeseks nina, püüdes justkui naeratada, siis tegelikult näitab see näoilme jälestust.

Kõige keerukam selle ülesande juures on, kuidas luua tehnoloogia, mis teeb otsuseid kiiresti ja õigesti. "Praegu on kontrollijal vähem kui minut selleks, et reisijat kontrollida ning otsustada, kas ta võib kujutada ohtu," ütles sisejulgeolekuministeeriumi esindaja Larry Orluskie.

Süsteemi lisatakse ka valedetektori tüüpi seade, mida saab kasutada eemalt ning ilma, et kontrollitav üldse teaks, et teda jälgitakse.

Kuid eksperdid on skeptilised - kas tänapäeva tehnoloogiliste lahenduste abil on võimalik ennustada inimesi kavatsusi sellise täpsusega, et sellest ka midagi kasu oleks?

Ekmani sõnul võib terroristi näkku turvakontrollialas ilmuda terve rida näoilmeid - raev, hirm tabamise või surma ees. "Ma ei tea seda. Keegi ei tea," ütles ta.

Briti terrorismivastase võitluse ekspert Anthont Richard ütles, et võib olla palju põhjuseid, miks inimesed teatud moel käituvad ning neil ei pruugi olla midagi pistmist terrorismiga. "Kui turvakontrolli on tihendatud ning näha on palju politseinikke, võid sa tunda ja välja näha süüdi, kuigi sa pole midagi teinud," ütles ta.

Londoni ülikooli arvutiteadlane Peter McOwan, kes tegeleb inimese meeleseisudneid tuvastada suutvate sensorite väljatöötamisega, kommenteeris ameeriklaste plaani: "See on nagu Minority Report: Nad on vaadanud liiga palju Tom Cruise'i filme."

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755