13. august 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Mees, kes pani kokku kaubamaja ja interneti

"Ma tean, et kui ma läbi kukun, siis kahetsen seda - aga üks kindel asi, mida kahetseksin, oleks mitte proovida." Nii on öelnud Jeffrey Preston Bezos, internetikaubamaja Amazon asutaja ning president.

Bezos sündis 12. jaanuaril 1964 ning on hetkel Forbesi miljardäride edetabelis 4,4 miljardi dollariga 188. kohal. Nooruspäevil ilmnes eelkõige Jeffi tehnikahuvi: ta kaitses oma tuba nooremate sugulaste eest elektrilise alarmiga, muutis vanemate garaaži teadusprojektide laboriks ning kooli lõpuklassides armus arvutitesse, olles samas siiski oma klassi priimuseks.

Ta asus Princetoni ülikooli füüsikat õppima, kuid arvutiasjandus võlus sedavõrd, et ülikooli lõppedes oli tal taskus arvutiteaduse ning elektrotehnika diplom.

Esimene töökoht oli Wall Streetil, ülesandeks firmale Fitel võrgulahenduste loomine rahvusvaheliseks kauplemiseks.

1994. aastal lõi ta Amazoni, hakates pisut enne 30. sünnipäeva koos abikaasaga oma Seattle'i garaažist interneti teel raamatuid müüma. Seda ettevõtmist nimetas ajakiri Time, Bezost 1999. aasta inimeseks valides, internetikaubanduse koidikuks.

1997. aastal tõi Bezos Amazoni börsile. Dot.com-buumi languseajad suutis hiiglaslik netikaubamaja üle elada suurte allahindlustega ning kaupade tasuta kojutoimetamist pakkudes.

Hetkel müüb Amazon kõike - koduelektroonikat, kööginõusid, juveele, kaameraid, riideid. Amazoni võrsed on jõudnud üle maailma - Jaapanisse, Hiina, Austraaliast ja Prantsusmaast rääkimata.

2004. aastal ostis Bezos firma nimega Blue Origin, mis tegeleb kosmoseturismi arendamisega: New Shepardi programmi raames loodav kosmosesõiduk peaks hakkama juba 2010. aastal kosmoses käima umbes 50 korda aastas võttes pardale 3 või enam inimest. Lend on plaanitud kestma 10 minutit ning sõiduk käib ära 100 km kõrgusel tõustes Texase lääneosast vertikaalselt üles ning maandudes stardikoha lähistel.

13. novembril 2006 toimunud kosmosesõiduk Goddardi katsetuslennuga on võimalik tutvuda veebisaidil http://public.blueorigin.com/index.html - lend kestis 28 sekundit ning sõiduk tõusis ligi 100 meetri kõrgusele. Materjal avaldati alles rohkem kui poolteist kuud hiljem, jaanuaris 2007, kergitades siiski katet projekti saladuseloorilt. Samal veebisaidil otsib Jeff Bezos oma meeskonda ka uusi insenere. Blue Origini vapikirjaks on Gradatim Ferociter - samm sammult, vapralt.

Jeff Bezosele kuulub ka investeerimisfirma Bezos Expeditions, mis on investeerinud mitmetesse veebilahendusi arendavatesse firmadesse, näiteks 37 signals, MFG.com, ChaCha Search ja Pelago.

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755