27. august 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Internet ja teler on süüdi unisuses

Enne magamaminekut internetis surfamine või teleka vaatamine tekitab inimestes tunde, et öisest unest ei piisa.

Kuigi unetundides pole erilist vahet, tunnevad enne magamaminekut internetis või teleri ees istunud inimesed end väsinumatena, selgus värskest uuringust.

"Paljud inimesed kasutavad internetti, kuid on oluline teada, et pikk õhtune netis istumine võib põhjustada tajutavat unepuudust," ütles Jaapani Osaka ülikooli teadlane Nakamori Suganuma Reutersile.

Ta tegi koos kolleegidega Jaapanis kaks internetipõhist küsitlust, milles 5875 inimest vastasid und ja elektroonilise meedia kasutamist puudutavatele küsimustele. Uuringu tulemused ilmuvad ajakirjas Sleep and Biological Rhythms.

Pooled küsitletutest seostasid unepuudust enne magamaminekut internetis või teleri ees veedetud ajaga. Mida kauem ekraanide ees istuti, seda suurema tõenäosusega kurtis küsitletav ka ebapiisava une üle.

Neist, kes kasutavad internetti või vaatavad telekat õhtuti alla 1,5 tunni, kurtis 29 protsenti viletsat und.

Vastukaaluks, kehv uni oli 40 protsendil neist, kes veetsid elektroonilise meedia seltsis õhtul 1,5-3 tundi. Nende hulgas, kelle õhtust täitsid net ja tele üle 3 tunni, oli uneprobleemide üle kaebajaid 54 protsenti.

Samas ei maganud rohkem elektroonilist meediat tarbivad inimesed tegelikult lühemalt. Üle kolme tunni ekraani ees istujad magasid öösiti keskmiselt vaid 12 minutit vähem kui need, kelle neti- või telekavaatamine jäi alla 1,5 tunni.

Suganuma sõnul tekitas interneti kasutamine rohkem tunnet, et uni pole küllaldane. Selle üle kaebasid mitte ainult noored, vaid ka keskealised ja vanad surfajad.

38 protsenti küsitletutest pidas õhtust internetikülastust unehäire põhjustajaks, vaid neljandik suutis unepuudust ja telekavaatamist seostada.

Uuringu kokkuvõttes rõhutab Suganuma, et kuigi teleri ja arvuti ees veedetud õhtutunnid ei mõjuta oluliselt uneaega, on neil oluline mõju unevajadusele ja -kvaliteedile.

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755