27. august 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Uudne puuteekraan lubab infot sisestada tagaküljelt

Microsoft ja Mitsubishi on koostööna valmis saanud näivalt läbipaistva kaasaskantava ekraani, millele saab infot sisestada mõlemale poolele.

Microsofti ja Mitsubishi teadlased arendavad uut puutetundliku ekraani, mida kasutavatel seadetel saab teksti sisestada, linke klikkida ning kaartidel navigeerida kaasaskantava seadme mõlemal poolel, vahendas Technology Review. Seadet tagantpoolt puudutavatest sõrmedest tekib ekraani esiküljele läbipaistev kujutis, et kasutaja näeks, kuhu ta parajasti vajutab.

Mitut samaaegset puudutust lubavad ekraanid, mida kasutab näiteks Apple'i iPhone, on paindlikumad ja mugavamad kui klaviatuuriga seadmed. Mida rohkem seadet katsuda, seda suurema osa ekraani pinnast on kinni kaetud. "Puuteekraan muudab nii mõndagi lihtsamaks, kuid samas tekivad uued mured," ütles Microsofti teadlane Patrick Baudisch. "Mida väiksem on ekraan, seda suuremad on proportsionaalselt sinu sõrmed. Mitut puudutust lubavad ekraanid on mitu korda mugavamad, aga ka puuteekraani probleemid mitmekordistuvad. Nii võib kinni katta kogu ekraani, see aga ei lähe mitte."

Valminud prototüüp, mida uurijad nimetavad LucidTouch, on kokku pandud olemasolevatest seadmetest, väitis Mitsubishi elektriuuringute labori teadlane Daniel Wigdor. Alustati poodides saadaval oleva seitsmetollise ühte puudutust lubava ekraaniga. Selle ekraani taha kleepisid nad seadme, mis suutis korraga registreerida mitut puudet. See aga ei võimaldanud veel käsi läbi ekraani näha. Selle jaoks lisasid teadlased seadme tagaküljele veebikaamera.

Kaamerapilt ja puutetundlikust seadmest lähtuv info jooksevad lauaarvutisse, millega prototüüp on ühendatud. Tarkvara lõikab käte kujutise ümbert tausta ära ning pöörab selle ümber, nii et ekraanile tagasi saadetav kujutis on samas asendis kui kasutaja käed. Sõrmede kujutisele lisatakse osutajad, et kasutaja saaks täpselt valida sõrmedest väiksemaid sihtmärke.

Autorid tunnistavad, et prototüübil on veel palju puudusi. Esiteks kipub ekraan puutetundliku seadme ja veebikaamera lisamisel olema käes kandmiseks kohmakas. Oktoobris ilmuvas artiklis pakuvad teadlased välja mitmeid lähenemisviise, kuidas LucidTouch kompaktsemaks muuta. Puutetundlik seade võiks näiteks ise saada hakkama sõrmede kujutise tekitamisega, selgitas Wigdor. Seade sisaldab rea kondensaatoreid: seadmeid, mis salvestavad elektrilaengut. Sõrmed loovad väikese elektrivälja, mis muudab kondensaatorite mahtuvust sõltuvalt sõrmede kaugusest. Selle kauguse abil võiks seade registreerida mitte ainult puutuva sõrmeotsa, vaid kogu sõrme asukoha. Teine lahendus on kasutada väikseid ühepikselilisi valgussensoreid, mis kaardistaksid sõrmede asukoha. Või hoopis välkuvaid infrapunavalgust väljastavaid dioode – sensorid tuvastaksid valguse peegeldumise kätelt.

Üha väiksemaks muutuvate puuteekraanide suurim probleem ongi see, et lõpuks katab kasutaja oma sõrmedega kogu ekraani, ütles Stanfordi ülikooli arvutiteaduse professor Scott Klemmer. "LucidTouch on eriline kahel põhjusel: ta annab sulle sinu asukoha kohta tagasisidet ning võimaldab mitut puudutust," selgitas ta.

Kuigi prototüüp on veel kaunis kohmakas, valmistasid uurijad selle jaoks rakendused ning katsetasid neid väikese rühma inimeste peal. Kasutajad hindasid ekraani tagakülje puudutamist üsna mugavaks. Pooled katsegrupist kasutasid ekraani tagakülge asjade lohistamiseks ja kaartidel liikumiseks. Sõrmede kujutise kohta ekraanil läksid kasutajate arvamused lahku. Kaks kolmandikku katsegrupist eelistasid jälgida oma sõrmi asjade lohistamisel ja klaviatuuri kasutamisel, kaartidel liikudes kasutasid sõrmede kujutist ainult pooled.

Baudisch arvab, et üks esimesi kohti, kus sellist ekraani rakendada saaks, oleks mängud, seda tehnoloogiat arvestades kirjutataks spetsiaalsed mängud. Kuid mis kõige olulisem, inimesed võiksid hakata rohkem mõtlema mitut puudutust lubava ekraani võimalustest kaasaskantavate seadete juures.

"Aastaid oleme näinud arvutihiirte võidukäiku," ütles Klemmer. "See aeg aga hakkab nüüd ümber saama. Minu jaoks on oluline just see, et suureneb erinevate olukordade jaoks sobivate lisaseadmete mitmekesisus."

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755