6. september 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Haiglates on vaja mobiiltelefonikeeldu

Kuigi Eesti haiglates suhtutakse mobiiltelefonidesse üsna vabalt ning isegi keelusildid on hakanud seintelt kaduma, leidis uut kinnitust: mobiiltelefonid mõjutavad intensiivravi osakondades kasutatavate aparaatide tööd.

Pooled hingamisaparaatidest, mida Hollandi teadlased katsetasid, ei töötanud enam korralikult, kui nende lähedal oli sisselülitatud mobiiltelefon, teatas BBC.

Kokku testiti 61 erinevat meditsiiniseadet ning valdavale osale neist avaldas mobiiltelefon mingit mõju. Näiteks testiti üheksat erinevat intensiivraviosakondades kasutatavat hingamisaparaati ning seitsme tööd suutis mobiiltelefon mõjutada. Neist mõjudest kuus liigitasid katsetajad ohtlikeks, telefonist lähtuv muutus hingamisaparaadi töös oleks mõjutanud patsiendi tervist.

Jälgimismonitoridest testiti 13 erinevat ning neist 7 tööd suutsid mobiiltelefonid häirida. Perfuusorite puhul suutis telefon häireid tekitada seitsmest kolmel. Samuti segasid telefonid dialüüsiaparaate, südamestimulaatoreid ning isegi õhuniisutajaid.

Vähem häireid tekitasid 3G-telefonid. Kui enamasti pidi häire tekitamiseks telefon asuma seadmest mõne sentimeetri kaugusel, registreeriti üks ohtlikuks liigitatud juhtum ka siis, kui telefon oli kolme meetri kaugusel.

Ajakirjas Critical Care ilmunud artiklis tõid testijad ära ühe järelduse: intensiivravipalatis peab telefon jääma haigevoodist vähemalt meetri kaugusele.

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755