10. september 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kadunud Fossetti otsijad võtsid appi Google Earth'i

Eelmisel nädalal kadunuks jäänud miljonär Steve Fossetti(63) otsijad on võtnud ette Google Earthi värskeimad satelliitülesvõtted Nevada osariigist eesmärgiga leida jälgi Fossetti maandunud lennukist või selle rusudest.

Ka terve nädalavahetuse kestnud otsingud ei toonud kadunud üle saja erineva maailmarekordi purustanud ning 2003. aastal Tartu maratoni läbi sõitnud ärimehest mingeid uusi teateid, teatas BBC.

Fossett tõusis 3. septembril õhku ühemootorilise Citabara lennukiga Nevada osariigis asuvast rantšost. Lend oleks pidanud kestma maksimaalselt kolm tundi.

Fossetti või tema lennuki otsinguala on piiratud 44 000 ruutkilomeetrile, ehk pisut väiksem kui terve Eesti riik.

Otsingute abistamiseks avaldas Google Earth Nevada osariigist värskeimad satelliitülesvõtted.

Otsinguid juhitakse Amazoni koostöövõrgustiku Mechanical Turk kaudu, mis maksab inimestele ülesannete lahendamise eest, millega arvutid hakkama ei saaks. Selleks võib olla näiteks tekstide tõlkimine või fotode hindamine.

Iga osaline laeb alla värskeimad ülesvõtted ning programm näitab ära piirkonnad, mida tuleks uurida, leidmaks võimalikku õnnetuspaika.

Otsingusüsteemi loojate sõnul peaks Fossetti lennuk fotol olema 21 pikselit pikk ning tiibade siruulatus küündib 30 pikselini.

Arvutiotsijate poolt äramärgistatud ülesvõtted saadetakse edasi juhtimiskeskusele, kes korraldab Fossetti otsimislende.

Nevada tsiviillennunduse patrullteenistuse major Cynthia Ryan tervitas küll initsiatiivi, kuid avaldas kahtlust, kas Google Earthi ülesvõtetel võib leiduda midagi, mida sõjaväesatelliidid ei suuda avastada.

Praeguste otsingute käigus, millesse on kaasatud ka paljud eralendurid, on juba leitud kuus lennukivrakki, mõned neist kümnete aastate vanused.

Fossett lendas välja, et teha õhus vaatlusi kavandatava maapealse kiirusrekordi saavutamiseks sobiva koha leidmiseks.

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755