13. september 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tuleviku otsingumootor ei jää keelega hätta

Ameerika teadlased on välja töötanud tehnoloogia, mis võimaldab internetikasutajail otsingumootoris pilte või videoid otsida korraga paljudes keeltes, teatas Science Daily.

"Kujutised on universaalsed, paraku otsingumootorid pole," ütles töid juhtinud Washingtoni ülikooli professor Oren Etzioni. "Inimene lööb sisse otsingusõna inglise keeles ning seega ei leia ta pilte, mida on hiinlane või hollandlane oma keeles märksõnadega tähistanud. Sellele probleemile on vaja lahendust."

Google näiteks otsib pilte neile lisatud teksti ja allkirjade järgi. Kuivõrd otsitakse sõnu, piirduvad tulemused vaid otsitava keelega.

Uus PanImages tehnoloogia tõlgib pildiotsingusse sisestatud sõnad automaatselt umbes 300 keelde.

"Eeskätt oleme mõelnud inimestele, kes ei räägi suuri maailmakeeli," ütles Etzioni. "Interneti kasutamine muutub aina laialdasemaks ning tuleb mõelda neile, kes ei räägi inglise, prantsuse või hiina keelt."

Uus otsingulahendus töötati välja Washingtoni ülikooli Turingi keskuses ning seda esitleti äsja Taanis masintõlke alasel kohtumisel.

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755