14. september 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Briti ärimees tegi elupäästja-veepudeli

Inglismaa leiutaja ja Ipswichi linna veekäitlemisfirma omanik Michael Pritchard on loonud elupäästja-pudeli, mis puhastab vett hädaolukorras.

Briti leht Telegraph kirjutab, et elupäästja-pudel on eelkõige mõeldud kasutamiseks katastroofipiirkondades, kus puhta vee kättesaamine osutub sageli elu ja surma küsimuseks.

Pritchard paigutas pudelisse väikese filtersüsteemi, mis koheselt puhastab vett eemaldades sellest kõik osakesed, mis on suuremad kui 15 nanomeetrit.

Leiutaja kommenteeris, et ta sai inspiratsiooni Kagu-Aasia tsunami- ja Katrina katastroofist, kus inimesed pidid ootama värsket vett päevi ning paljud surid saastatud vee tarbimise tõttu. Filter on nii efektiivne, et võib puhastada ka tavalist jõevett ning isegi kanalisatsioonist võetud reovett. Pudel hakkab maksma 190 Inglise naela (4327 krooni).

Neli tundi pärast seda, kui Pritchard esitles Londonis kaitsekonverentsil DESI oma elupäästja-pudelit, olid olemasolevad 1000 pudelit ära müüdud. Samuti on suurt huvi pudeli vastu üles näidanud juba sõjaväejuhid, kes on vaimustuses pudelist, mis puhastab vastavalt 4000 või 6000 liitrit vett filtrit vahetamata. Nüüd saaksid ka sõdurid juua puhast vett, kes siiani jõid kõrge joodisisaldusega vett.

Tänavu juulis valiti elupäästja-pudel parimaks tehnoloogiliseks leiutiseks Sõdurite Tehnoloogia konverentsil.

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755