Microsofti kõrvetas Euroopas sõrmed

Euroopa Komisjoni konkurentsiametnikud
tulid eile võiduga välja üheksa aastat kestnud vägikaikaveost USA tarkvarahiiu
Microsoftiga.

Luxembourgis asuv ELi esimese instantsi kohus jättis kõigis põhipunktides jõusse Euroopa Komisjoni 2004. aasta otsuse, mille järgi Microsoft on Euroopa turul kuritarvitanud oma monopolilähedast positsiooni, kirjutab Äripäev.

"Tegemist on kõigi aegade suurima võiduga pidevas ja raskes võitluses ausa konkurentsi reeglite järgmise eest. See otsus tugevdab kindlasti komisjoni positsioone võitluses kõigi turumoonutuste vastu," lausus komisjoni asepresident Siim Kallas Äripäevale.

Nii tuleb Microsoftil nüüd tasuda hiigeltrahv ja kohtukulud ning painduda komisjoni nõudmiste järgi, mis ei taha rohkem ega vähem kui maailma suurima tarkvarafirma konkurente kahjustava ärimudeli muutmist.

Aastaid on Brüssel uhkust tundnud, et söandab väljakutse esitada ka maailma suurimatele firmadele. Kohtus olid komisjoni volitused aga siiani proovimata.

Pärast Microsofti liistule tõmbamist on komisjonil juba oluliselt kindlam seljatagune, et suure turujõuga firmadega rinda pista. Erinevalt USA ametivõimudest, mis sõlmisid Microsoftiga kohtuvälise kokkuleppe.

"See 2004. aasta otsus lõi olulise pretsedendi kohustuste osas, mis turgu valitseval ettevõttel on toimiva konkurentsi tagamiseks," ütles eile ELi konkurentsivolinik Neelie Kroes. "Kohtus kinnituse saanud otsus on eriti tähtis, kuna nii paljud inimesed kasutavad arvuteid, olgu need eraisikud, koolid, ettevõtted või valitsusasutused," jätkas ta.

Osale arutelus

Toetajad

Jälgi ITuudiseid sotsiaalmeedias

RSS

Toetajad

Valdkonna töökuulutused

Tallink is looking for a SENIOR DEVELOPER

Tallink Grupp AS

31. oktoober 2017

Tallinna Linnakantselei otsib INFOSÜSTEEMIDE ANALÜÜTIKUT

Tallinna Linnakantselei

01. november 2017

ERPLY otsib SÜSTEEMIADMINISTRAATORIT

Majandustarkvara OÜ

01. november 2017

Arvamused

Teabevara