19. september 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Martinson: Eestis on eeldusi 10 uueks Skype'iks

Riskikapitalist Allan Martinsoni arvates oleks Eestis potentsiaali veel 10 uueks "Skype'iks", selle kasutamist aga takistab siinne piiratud mõtlemine.

"Miks ei leia Eesti oma Nokiat?" küsis Martinson Äripäeva majanduskonverentsil Äriplaan 2008, öeldes, et vast ongi hea, kui pole üht ülisuurt firmat, mis kujutaks makromajandusele liiga suurt riski.

Martinsoni kui riskikapitalisti arvates on Eestis kümneid ettevõtteid, kellest võiks teoreetiliselt saada uus Skype. Siin on palju häid ideid, väga vastuvõtlik testturg, lai interneti- ja mobiililevik, hea keeleoskus ja esimesed korralikud kogemused. Ometi pole väljavaated kuigi roosilised.

Mitmeid põhjuseid nimetades jõudis Martinson järelduseni, et selle taga on peamiselt eestlaste mõtlemine.

"Meie koduturg on väike, mõtlemine ei küündi nii suureks kui vaja. Tihti puuduvad eestlastel ka rahvusvahelised suhted ja riskikapitalikultuur. Meil on otseses mõttes väike mõtlemine. Juba sõna miljonär on veider," tõi Martinson näite, öeldes, et mujal maailmas ei ole 64 000 eurot, mis meie miljonile vastab, mitte midagi.

Veel tõi ta põhjusena välja eestlaste tahtmatuse Eestist lahkuda: "Ameeriklased ei näe probleemi, kui peavad teisele rannikule elama minema, meie aga seda nii vabalt ei võta."

Lisaks subjektiivsetele põhjustele nimetas Martinson ka riigi majandusest tingitud probleeme: kahanev tööturg, karm migratsioonipoliitika ja siinse turu atraktiivsuse langemist, mille taga on riskikapitalisti hinnangul valitsuse viimase üheksa kuu jooksul tehtud "jõupingutused".

"Kui vaadata Eesti kohta kirjutatud artikleid maailma meedias, siis positiivsete ja negatiivsete uudiste suhe kaldub negatiivsete poole," märkis ta.

Olukorra paremaks muutmiseks tuleks Martinsoni sõnul turgu muuta avatumaks. "Avatus soosib liikumist, liikumine soosib hõõrdumist, hõõrdumisest tekivad huvitavad kontaktid ja sealt edasi mõtted, mida edasi arendada," ütles ta.

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755