4. oktoober 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Venemaa tähistab Sputniku 50. aastapäeva

Venemaa korraldab hulga pidustusi tähistamaks kosmoseajastu algust 50 aastat tagasi, vahendas BBC.

Esimene satelliit Sputnik valmistati 1957. aastal Nõukogude Liidus. Tegemist oli ühe väljapaistvama hetkega, mil hakkas ka „kosmoseralli“ Venemaa ja USA vahel.

„Sputnik oli inimkonna jaoks vähemalt sama oluline kui see, et Columbus avastas Ameerika,“ ütles Venemaa kosmoseprogrammi ekspert Juri Karash.

Pärast pikka madalhetke perioodi on Venemaa kosmoseprogramm taas päevakorral. Teadlased ja kosmonaudid on üle pika aja valitsuselt kätte saanud märkimisväärse suurusega eelarve. Valitsus eraldas kosmoseprogrammile järgmiseks aastakümneks 12 miljardit dollarit (132,5 miljardit krooni). Väike kogus, kui võrrelda Nasa eelarvega, kuid piisav Venemaa jaoks, et täide viia ambitsioonikaid plaane.

Üks plaan näiteks on saata mehitatud missioon Marsile. Viimane võib ühe eksperdi sõnul juhtuda 2020. aastal.

Sputnik oli inimkonnale suur hüpe ja propagandamasinaks Nõukogude Liidule külma sõja ajal. Sputnikule järgnesid mitmed muud Venemaa saavutused. Nagu näiteks inimese saatmine kosmosesse.

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755