17. oktoober 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Marvet: riigikontrolli audit kinnitas ammu teada fakte

Tehnokratt Peeter Marveti sõnul peaks riigikontrolli riigi vara kasutamise ja säilimise 2006. ja 2007. aasta ülevaates välja toodud puudused riiki mobiliseerima lahendusi otsima, mitte appi karjuma panema.

See, et digitaalallkirja kasutamise võimalused on praktikas ebamugavad kasutada, on Marveti sõnul ammu teada fakt, mis nüüd lõpuks vormistati.

„Eestis tehakse e-teenus valmis, kuid seda, kas keegi seda teenust ka kasutab, ei vaata keegi,“ selgitas ta. Marveti sõnul hinnatakse Eestis e-teenuste projekte sisendipõhiselt. „Mõõdetakse projekti pandud raha, aega ja tööd. Tegelikult peaks hindama väljundeid, palju inimesi teenust kasutama hakkab,“ arvas tehnokratt.

Audit annab Marveti sõnul hea ülevaate sellest, kuidas asjad on. „Nüüd tuleb koostada tegevusnimekiri vigadest ja neid parandama hakata. Selleks on käivitatud mitmeid projekte, näiteks omavalitsused üritavad oma veebe kasutatavamateks muuta,“ selgitas ta. Näiteks on kutsutud Tallinna linnavalitsuse IT-osakonnale esitatud kutse liitumiseks metrix.ee-ga, et näha kui suur on Tallinn.ee külastatavus. „Need numbrid on küll väikesed, kuid ollakse valmis asja paremaks tegema,“ selgitas ta.

Marvetil on e-teenustega head kogemused. „Aasta tagasi aripaev.ee banneri vastu protestides taotlesin meeleavalduse luba elektroonselt. Digiallkirjaga dokumenti aktsepteeriti, kuigi saatsin selle natuke hiljem ära kui vaja, mis näitab, et tahe e-teenuseid kasutada on olemas. Aga see, et Peeter Marvet saab sellega hakkama ei ole mingi näitaja, e-teenused on vaja massidesse viia,“ arvas Marvet.

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755