19. oktoober 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Mobiilid peagi taas lennukis lubatud

Euroopa Liidu lennureisijad võivad peagi lennukites mobiiliga rääkida, sest luuakse süsteem, mis peaks elimineerima senised tehnilist laadi takistused.

Pärast tehnoloogia väljatöötamist peab selle kasutamiseks saama loa ka riiklikelt ametkondadelt. Seejärel on juba lennufirma otsustada, kas nad soovivad vastavaid investeeringuid teha, vahendas BBC.

Kasutada saaks mobiiltelefone siis, kui lennuk on maapinnast kõrgemal kui 3000 meetrit.

Virgin Atlanticu esindaja sõnas, et nad jälgivad teemat teraselt. „Me uurime oma klientide soove ning kui vastava teenuse järele on nõudlust, siis me kindlasti ka tagame neile võimaluse mobiiltelefone kasutada”.

Helistamine lennukilt saab olema kallim kui maapinnalt, kuid täpseid hindu pole veel paika pandud. Süsteem võiks rakenduda kõige varem järgmise aasta jooksul.

Hetkel on mobiilid lennukeis keelatud väidetavalt seetõttu, et nad segaksid lennuki elektroonilisi seadmeid.

Tehniline lahendus näeb välja järgnev: lennuki pardal on baasjaam, mis suhtleb lennukis olevate telefonidega ning vahendab kõnesid maale läbi satelliidi. Baasjaama tekitatud väli on väikse võimsusega ning kasutatav ainult lennuki sisemuses.

Samuti on tehtud võimatuks mobiilide otseside loomise võimalus maapealsete tugijaamadega

Hetkel plaanitakse lennukitele rajada vaid 2G võrk, kuid teenuse edukuse korral on võimalik lisada ka 3G või mõni muu tulevikus loodav standard.

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755