29. oktoober 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Leonardo „Püha õhtusöömaaja” hiigelvõttel näeb ka pintslilööke

Leonardo da Vinci üks kuulsamaid töid fresko „Püha õhtusöömaaeg” on nüüdsest internetis vaadeldav maailma suurima digitaalse ülesvõttena, mille lahutus on 16 miljardit pikslit.

Vaata: http://www.haltadefinizione.com

Itaalias Milanos Santa Maria delle Grazie kiriku seinale Leonardo poolt 1495-1498 maalitud 4,6 x 8,8 meetri suuruse fresko hiigelfoto pandi tegelikult arvutis kokku 1677 digitaalfotost.

Kunstiajaloolane Vittorio Sgarbi märkis, et kuigi mitmelt poolt on väljendatud muret fresko olukorra pärast, pole sellega midagi lahti. Tillukesi mustuseosakesi, mida on peetud pildi tuhmuse süüdlasteks, tegelikult pildil pole. “Püha õhtusöömaaeg” on pisut udune seetõttu, et Leonardo lihtsalt maalis selle nii.

Pildistamiseks töötati välja spetsiaalne valguse mõõtmissüsteem, pilte sai teha vaid ühel päeval nädalas, mill turiste fresko juurde ei lubata.

Kunstitööde digitaalsele arhiveerimisele ja restaureerimisele spetsialiseerunud Itaalia firma HAL 9000 on varemgi avaldanud internetis suuremõõdulisi ülesvõtteid Itaalia kunstnike töödest, kuid “Püha õhtusöömaaeg” on seni suurim. Firma hoiatab, et aeglase internetiühendusega ei tasu hiigelfoto vaatamine vaeva – kujutis ei jõua lihtsalt kohale.

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755