5. november 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Vaata maailma magnetanomaaliate kaarti

Paljude erinevaist riikidest pärit teadlaste ühiste jõupingutuste tulemusena õnnestus kokku panna esimene kogu maailma hõlmav magnetanomaaliate kaart.

Maa magnetväli tuleneb peamiselt mitmetuhande kilomeetri sügavusel oleva Maa välistuumas oleva sularaua liikumisest. Liikuvad laetud osakesed tekitavad magnetvälja, mille järgi orienteeruvad ka kompassid. Magnetilised omadused on ka teatud mineraalidel, mis mõnes kohas, näiteks rauamaagi leiukohtade kohal, kompassinõela kõrvale kallutavad. Selliseid lokaalseid maakoore koostise erinevustest tulenevaid muutusi magnetvälja tugevuses ja suunas nimetataksegi magnetanomaaliateks. Koostatud kaart kirjeldabki just maakoore magnetilisi omadusi. Maa üldise magnetvälja mõjutused on selle uurimuse tarbeks mõõtmistulemustest eemaldatud.

Kaardi kokkupanemisele eelnesid aastatepikkused läbirääkimised, sest mitmed riigid olid magnetiliste andmete avaldamise vastu. Maa magnetiline kaardistamine on üks geofüüsikalistest meetoditest, mille abil geoloogid maavarasid otsivad. Seetõttu on tegemist küllaltki tundliku ning sageli strateegilise tähtsusega poolsalajaseks peetava informatsiooniga, millel on ka oluline rahaline väärtus.

Digitaalne magnetanomaaliate maailmakaart on kättesaadav geoloogilise maailmakaardi komisjoni kodulehelt.

Magnetanomaaliate kaardistamisega on üle maailma tegeldud juba enam kui viiskümmend aastat, kuid siiani polnud keegi ette võtnud selle töö kokkuvõtmist ning avaldamist ühe maailmakaardina.

„Siiani jõudmine nõudis mitu kümnendit kõva tööd,” selgitas Rahvusvahelise geomagnetismi ja aeronoomia assotsiatsiooni tegevdirektor Derek Fairhead.

„Avaldatud materjali resolutsioon on võrdlemisi madal, et algandmeid omavad institutsioonid rahaliselt ei kaotaks,” selgitas projektiga seotud Juha Korhonen Soome geoloogiateenistusest. Ühe piksli küljepikkuseks on tervelt viis kilomeetrit. Kui keegi soovib täpsemat infot, siis tuleb pöörduda vastavaid algandmeid omava geoloogiateenistuse või ettevõtte poole.

Regionaalsete geoloogiliste üldistuste tegemiseks sobib selline materjal aga Fairheadi sõnul väga hästi. Kurski magnetiline anomaalia on oma ulatuslikkuse tõttu üks väheseid konkreetsele rauamaagi leiukohale viitavaid anomaaliaid, mis ka kaardipildid selgelt välja tuleb.

Kaart on peale kahemõõtmelise versiooni saadaval ka digitaalsele gloobusele kantud kolmemõõtmelise kujutisena.

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755