7. november 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Laser tapab HIVi ja superbakterid

Laseri abil on võimalik rünnata viirusi, näiteks HIVi või ohtlikku haiglabakterit MRSAd, kusjuures ravil puuduvad kõrvalmõjud.

Juba praegugi on võimalik ultraviolettlaseri abil hävitada mikroorganisme, kuid inimese peal seda kasutada ei tohi, sest laser kahjustaks ka keharakke.

Kuid USA Arizona ülikooli teadlased kasutasid femtosekund-infrapunalaserit, täpselt valitud lainepikkusel ning suutsid viirusi ja baktereid laseriga hävitada ilma teisi keharakke kahjustamata, teatas BBC.

Femtosekund on ajaühik, mis saadakse sekundi jagamisel miljoni miljardiga, ehk femtosekund on sekundist sama palju kordi lühem kui sekund ise on lühem 32 miljonist aastast.

Tulemustest teatasid nad ajakirjas Journal of Physics: Condensed Matters. Tehnoloogiat nimetatakse impulssidega sitimuleeritud Ramani hajumiseks(Impulsive Stimulated Raman Scattering).

Siin tekitab laser mikroorganismi katvas valgukihis vibratsioone, mis mõjuvad hävitavalt. Ettekujutuse mõttes võib seda võrrelda kildudeks puruneva klaasiga.

Sihtida on võimalik nii täpselt, et inimkeha rakke katvad valgud jäävad puutumata.

Seni on katseid tehtud bakter E. coli peal, tubaka-mosaiikviirusel, aga ka inimese ja hamstri rakkudel.

Paljude katsete järel leidsid teadlased vahemiku, mis deaktiviseerib viirused ja bakterid, kuid ei kahjusta keharakke.

Uuringuid juhtinud Arizona ülikooli professor Kong-Thon Tsen ütles: „Praeguste uuringute valgusel võime seda meetodit kasutada desinfitseerimiseks ning leida ravi paljude tihti ravimitele allumatute bakterite ja viiruste vastu.”

Suurbritannia Cardiffi ülikooli farmaatsia ja mikrobioloogia teadur Jean-Yves Maillard nimetas lahendust huvitavaks, kuid hoiatas, et asi on siiski nii varases järgus, et selle rakendamiseni inimese peal läheb kindlasti veel väga kaua aega.

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755