26. november 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Arvutimudel ennustab epideemiate levikut

Ameerika, Itaalia ja Prantsusmaa teadlased on välja töötanud arvutimudeli, mis ennustab ette nakkushaiguste levikut. See võib aidata tervisekaitsetöötajatel riskialasse jäävates piirkondades paremini haiguspuhanguks ette valmistuda või seda ennetada.

2002. ja 2003. aastal levis kiiresti äge respiratoorne sündroom ehk SARS, mis näitas, kui haavatav on meie ühiskond nakkushaigustele ning kui heaks levikuteeks on globaalne transpordisüsteem, kirjutas Science Daily.

Vittoria Colizza ja Alessandro Vespignani Indiana ülikoolist töötasid koos kolleegidega Itaaliast ja Prantsusmaalt välja haiguste levikut ennustava mudeli, mis põhineb rahvaloendustel ning reisiandmetel enam kui kolmest tuhandest suurimast linnapiirkonnast 220 riigis.

Mudel ennustab, kui tõenäoliselt igas piirkonnas haigus puhkeda võib ning kui laialt see levib.

Et hinnata oma mudeli ennustusvõimet, kasutasid uurijad andmeid SARSiviiruse leviku kohta. Nad hindasid olukorda enne haiguse levikut ning simuleerisid selle põhjal tõenäosuse haiguspuhanguks erinevates riikides pärast seda, kui esimesed patsiendid Hiinast Hong Kongi reisisid. Simuleeritud tulemused klappisid väga hästi SARSi tegeliku levikuga 2002. aastal. Tulemuste analüüsimise käigus selgusid ka viiruse võimalikud levikuteed kommertslennuliinidel, esile tulid olulisemad kanalid, mida mööda haigus üle maailma levis.

"Meie arvutuslik lähenemine näitab, et pikaajaliste demograafia- ja reisiandmete analüüsimise põhjal on võimalik luua hea ennustusvõimega haiguste levikumudeleid,” selgitasid teadlased. „Selliseid mudeleid võiks seega edaspidi kasutada nakkushaiguste globaalse leviku analüüsimiseks ning ennustamiseks.”

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755