29. november 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kõrgharidust jagatakse ka mobiili teel

Jaapanlased kasutavad mobiiltelefone juba ammu ostude sooritamiseks, raamatute lugemiseks, kirjade vahetamiseks, restoranide otsimiseks ning videote tegemiseks. Nüüd saavad nad telefoni teel võtta ka ülikoolist kursuseid.

Küberülikool on Jaapani ainus ülikool, mis pakub kõiki loenguid ainult interneti kaudu. Nüüd pakuvad nad telefoni teel loengusarja püramiidide saladustest, kirjutas Livescience.

Arvuti kaudu jälgitavatel kursustel jookseb monitoril loengu tekst, samal ajal kui nurgas olevast väiksest videoaknast saab jälgida lektorit. Mobiiltelefonikursuse käigus tekivad ekraanile vaid PowerPointi slaidid.

Kolmapäeval Tokyo hotellis toimunud demonstratsioonloengul tekkis loengu jälgijate telefonide ekraanile püramiidide pilt, mis vahetus seejärel tekstislaidiga. Samal ajal sai telefoni valjuhääldist kuulata professori juttu.

Aprillis valitsuse heakskiidul avatud Küberülikoolil on 1850 üliõpilast, kellel on võimalus saada bakalaureusekraad. Virtuaalne ülikool kuulub suurele Jaapani mobiiliettevõttele Softbank Corp, mis pakub ka internetiteenust, võrgumänge, internetipoode ning elektroonilist aktsiatega kauplemise võimalust.

Küberülikool pakub umbes 100 erinevat kursust, muuhulgas ka antiiksest Hiina kultuurist, onlain-ajakirjandusest ning inglise kirjandusest. Püramiidikursus on praegu ainus mobiili abil läbitav kursus.

Erinevalt ülejäänud kursustest saab mobiilikursust kuulata tasuta. Konks on aga selles, et loenguid on võimalik tellida vaid Softbanki telefonidesse. Ametnike sõnul võib aga teenus laieneda hiljem ka teistele telefonidele.

Küberülikool juht ning püramiidiloengu lektor Sakuji Yoshimura selgitas, et nende ülikool pakub enesetäiendamisvõimalusi inimestele, kellel on raske tavaülikoolidesse tulla näiteks tiheda töögraafiku või haiguste ja puuete tõttu. „Meie kui hariduse jagajate kohuseks on vastata õppida tahtvate inimeste vajadustele,” ütles Yoshimura.

Tema sõnul ei maksa interneti ja mobiiltelefoni abil jagatava hariduse väärtuses kahelda. Loenguid jälgib regulaarselt umbes 86 protsenti registreerunud õpilastest, mis oleks ka tavaülikoolides küllalt hea saavutus. Ametnikud saavad jälgida, kas tudeng vaatab loengu lõpuni läbi või paneb selle poole pealt kinni. Kuigi pole võimalik reaalajas lektori ja teiste tudengitega suhelda, toimub kuuldu üle arutlemine suhtlusportaalide abil.

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755