30. november 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Üle 50 miljardi krooni maksev satelliitsüsteem peaks startima 2013

Euroopa Liidu ministrite transpordi, telekommunikatsiooni ja energeetika nõukogu (TTE) istungil otsustati täna, et ülemaailmne satelliitnavigatsioonisüsteem Galileo peab tööle hakkama aastal 2013.

“Pole küsimus, kas seda projekti on vaja, Euroopa Liidu julgeoleku ja teaduse arengu ning konkurentsivõime säilitamiseks on see vältimatu,” kommenteeris majandus- ja kommunikatsiooniminister Juhan Parts ning lisas, et Galileo programmist peaks saama millegi uue alustala.

Galileo süsteemi tähtajaks töölesaamine läheb hinnanguliselt maksma 3,4 miljardit eurot ehk üle 50 miljardi krooni. Galileo rahastamiseks leppisid liikmesriikide ministrid kokku kaheetapilises avaliku ja erasektori partnerluses.

Eesti oli nõukogus seisukohal, et Galileo programmi rakendamine peab toimuma võimalikult kiirelt ja efektiivselt. Partsi sõnul näeb ta Eesti ettevõtete võimalusi ennekõike erinevate teenuste pakkujana. Samuti seisab Eesti hangete läbipaistvuse eest ja nõuab, et Galileo riigihangetel peavad saama osaleda ka väiksemad ettevõtted.

Galileo on tsiviilotstarbeline satelliitide süsteem, mis lubab tulevikus avalikul ja erasektoril pakkuda mitmeid teenuseid, võimaldades näiteks alternatiivi Ameerika Ühendriikide GPS-süsteemile, tehes seda oluliselt täpsemalt. Aastaks 2013 peab Galileo praeguste plaanide järgi koosnema 30 satelliidist ja maapealsest infrastruktuurist. Praegu on Galileol kosmoses üks satelliit.

Galileo satelliidisüsteemi hakati Euroopa Liidu eestvedamisel ehitama juba 90ndatel, kui selleks loodi erafirmade konsortsium. Uue kokkuleppe järgi võtab EL süsteemi ehitamise ja rahastamise enda kanda.

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755