4. detsember 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Handelsbankeni juhid: meie prognoose ja eelarveid ei koosta

Rootsi suurima panga Handelsbankeni Eesti juht Harri Tuohimaa ja Baltikumi juht Risto Tornivaara ütlesid, et pank kavatseb Eestis, Lätis ja Leedus hoogsalt laieneda, kuid numbrilisi prognoose nende pangas ei tehta.

„Kui praegusi plaane arvestada, siis tuleb järgmise aasta kasv väga kiire. Mingeid numbrilisi eesmärke meil aga paika pandud pole. On võimalik, et kasvame kaks või kolm korda, aga see ei ole eesmärk,“ rääkis Tuohimaa.

„Peame kasvu kontrolli all hoidma. Praegu on kerge kasvada, aga samas peame olema kindlad, et me ei riski liiga kiiresti kasvades oma mainega. Me kasvame, tahame saada enam kliente, aga samas ei saa endale lubada teenuste taseme langust,“ selgitas ta.

Tuohimaa sõnul on Handelsbanken kõikjal tuntud just oma personaalse lähenemise poolest, kus igal kliendil on oma kindel kliendihaldur, ja seda üritab pank iga hinnaga hoida.

Risto Tornivaara märkis veel, et lisaks prognooside puudumisele ei koostata ettevõttes ka eelarveid. „See on pank, mis ei püüdle turuosa poole. Kasvame täpselt selle kiirusega, millega korralikult hakkama saame,“ lisas ta.

Samas tõdesid mehed, et pank on olnud väga stabiilne. „Me ei ole kunagi veel kusagilt ära läinud, ei ühestki kommuunist Rootsis ega riigist maailmas. Müüme usaldust ja mainet ning oleme seni olnud edukad,“ rääkis Tuohimaa.

Handelsbanken vallutab Balti riike

Handelsbanken on Eestis aktiivselt tegutsenud möödunud aasta juunist. Selle aasta suvel jõuti juba ka kasumini. Nüüd kavatseb pank järgmisel aastal Eestis avada 2-3 kontorit (lisaks Tallinnale tõenäoliselt ka Tartus) ja enam rõhuda eraklientidele, samuti avatakse eeloleva aasta märtsis harukontor Lätis ja suve lõpus Leedus. Kokku on lähiaastail plaanis Balti riikidesse kokku luua umbes 15 kontorit 100-120 töötajaga.

Edu tagab suure organisatsiooni tugi

Kuigi praegu on pangal Eestis veel üsna vähe kliente, ollakse siiski kasumlikud. Edukust põhjendavad pangajuhid tugeva organisatsiooni toe ja kokkuhoidliku tegevusega.

„Saame tuge kogu grupist. Handelsbanken on väga suur pank, millele on antud väga head reitingud, samuti saame kasutada kolleegide oskusteavet,“ sõnas Harri Tuohimaa. „Tänu meie selja taga olevale suurele organisatsioonile ei ole ükski tehing meie jaoks liiga suur, samuti saame tänu headele reitingutele soodsa hinnaga finantseeringuid.“

Kokkuhoidlikku tegevust iseloomustavad mehed sellega, et pangal pole tööl oma autojuhte ega sekretäre, samuti puudub iseseisev IT-üksus. Kõik panga põhitegevuseks vajalikud rakendused ostetakse sisse koostööpartner TietoEnatorist. „Oleme sellega maailma efektiivseim universaalpank. Tegutseme mõistlikult,“ märkis Risto Tornivaara.

Harri Tuohimaa hinnangul võiks panga Eesti haru bilansi ja töötajate arvu suhe olla siinnähtuist parim.

Nõudlust uue panga järele jagub

Küsimusele, kas Baltikumi turule sisenemisega pole hiljaks jäädud, vastas Harri Tuohimaa, et ruumi uutele mängijatele jagub. „Oleme isegi üllatunud, et meil on rohkem kohalikke ärikliente kui Soome ja Rootsi Handelsbankeniga varem seotud kliente. Paistab, et meie tegevuse järele on nõudlus olemas,“ sõnas ta.

Risto Tornivaara sõnul on hetkel maailma finantsturul toimuv Handelsbankenile isegi hästi mõjunud, kuna seetõttu on rohkem kliente liikvel, kes uusi koostöövõimalusi otsivad. „Keerulisemas finantssituatsioonis pole lihtne toimida, aga see mängib meie kasuks. Saame sellest enam kontakte,“ märkis ta.

Ühe olulise osana edust märkisid pangajuhid ära ka panga laia rahvusvahelise haarde. Handelsbanken on esindatud enam kui 20 riigis nii Euroopas kui ka Aasias. Nii kasutavad oma halduri teenuseid näiteks üks eestlasest klient Prantsusmaal Nize’i lähedal ja teine Hispaanias Marbellas.

„Meil on kontorid ka Mumbais. Praegu küll veel selliseid kliente ei ole, kes vajaksid meie teenuseid Eestis ja Mumbais, kuid oleme nende teenindamiseks valmis,“ lisas Tornivaara.

TietoEnator: hoidsime Handelsbankenil silma peal juba mõnd aega

Handelsbankeni koostööpartneri TietoEnatori Kesk- ja Ida-Euroopa tegevuse juht Jaakko Parkkinen ütles, et on pangaga koostööd teinud selle Eesti turule tulemisest alates.

„Handelsbankenil oli siin esindus juba 1995. aastal, kuid siis ei tegeldud pangateenuste pakkumisega. Sellest ajast alates olid meil kontaktid olemas. Ootasime lihtsalt, millal nad tulla otsustavad. 2005. aastal see juhtuski,“ rääkis Parkkinen.

Nüüd aga asuvad ettevõtted koos Balti riikides laienemist.

TietoEnator pakub Handelsbankenile panganduse põhitegevusteks vajalikku tarkvara, mis on välja töötatud Eestis.

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755