11. detsember 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Digilugu koondab patsientide andmed

Digiloo IT- ja turvalahendusi tutvustaval infotunnil rääkis Eesti infosüsteemi väljatöötaja Hewlett-Packardi konsultant Indrek Peenmaa, et esmapilgul võib digiloo kasutamine tunduda keeruline, kuid süsteemiga harjudes muutub raviasutuste ja patsientide elu lihtsamaks.

"Hetkel on patsientide andmed haiglates laiali, samuti hoiab haigekassa suurt hulka andmeid endi käes," rääkis Peenmaa. "Digilugu on mõeldud ainult patsiendi ravimiseks. Kodanik pääseb sellele ligi läbi patsiendiportaali," selgitas konsultant.

"Portaali kaudu on võimalik patsiendi õigusi määrata, samuti saab anda infot tahteavalduste kohta, näiteks kas patsient tahab doonor olla. Avaldusi saab ise internetis teha," rääkis Peenmaa süsteemi võimalustest. "Võimalus on määrata usaldusisikud, kellel on ligipääs patsiendi andmetele. Süsteemis saab ise vastuvõtule aega broneerida , tühistada ja muuta seda," lisas ta.

"Täna oleme projektiga pilootfaasis, 2009 aasta jaanuariks on info saatmine kõigist terviseautustest võimalik," ütles Peenmaa.

Digilugu arendava Peenmaa sõnul on keskkonna testimise eesmärgiks saada pilootasutustelt tagasisidet digilooga liitumise ja selle kasutamise tugevate ja nõrkade külgede kohta. “Nagu iga uue asjaga, võib digiloo kasutamine esmapilgul veidi keeruline tunduda, kuid süsteemiga harjudes peaks keskkonna loogiline ülesehitus ja ühtsed standardid nii arstide, raviasutuste kui patsientide elu lihtsustama,” kommenteeris Peenmaa.

Paralleelselt digilooga hakkavad järgmisel aastal tööle veel kolm uut e-tervise teenust: e-retsept (võimalus osta ükskõik millisest apteegist isikuttõendava dokumendi alusel arsti poolt elektrooniliselt väljakirjutatud retseptiravimit), digiregistratuur (võimalus broneerida ja tühistada patsiendiportaalis arsti juurde aega) ja digipilt (võimaldab raviasutustel saada ligipääsu pildipangale, mis koondab patsientide röntgenpilte ja muid uuringuid).

Eesti e-tervise projekte rahastatakse Euroopa Liidu struktuurfondidest. Kokku on e-tervise seaduse eelnõu valmimiseks ning nelja e-tervise projekti elluviimiseks kavandatud 36 miljonit krooni.

Digitaalse terviseloo tehnilise lahenduse töötab välja tehnoloogiafirma Hewlett-Packard, mis on loonud tervishoiuvaldkonna infotehnoloogilisi rakendusi Suurbritannias, Hispaanias, Austrias, Iirimaal ning ka Leedus. Lisaks kuuluvad Eesti digitaalse terviseloo infotehnoloogilise lahenduse väljatöötajate ringi Microlink Eesti ning Affecto Eesti.

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755