13. detsember 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kuidas kustutada otsingumootoritest jäljed

Inimesed enamasti ei teagi, et Google’i, Yahoo ja Microsofti otsingumootorid salvestavad kõik andmed kasutaja poolt läbi viidud otsingute kohta. Ask.com loodab oma uue teenusega AskErase pakkuda infootsijatele rohkem privaatsust. Mõnede inimeste jaoks võib see olla väga oluline, sest näiteks eelmisel aastal lekitati USAs 650 000 inimese otsingute andmed internetti.

Teisipäeval kasutajateni jõudnud AskEraser laseb inimestel kustutada serverist Ask.com kõik oma tulevaste otsingute andmed. Muuhulgas kustutatakse kasutaja IP-aadress ja päringutekst. Portaali kaudu saab päringuid saata ka Google’isse, kirjutas Businessweek.

Selline süsteem ei kindlusta muidugi, et infot päringute kohta poleks võimalik absoluutselt kuskilt kätte saata. Näiteks saab seda ikka teha internetiteenuse pakkuja. Siiski on see samm edasi inimeste jaoks, kes oma privaatsuse pärast mures on. Ilmselt ongi pigem hea, et päringud on siiski mingil moel jälitatavad, et kurjategijad ja pedofiilid ei hakkaks end liiga kindlalt tundma.

Vaevalt viitsivad enamus inimesi üldse oma otsinguinfo kaitsmiseks lisasamme astuda. Lisaks tekitab AskEraser ka ebamugavusi, sest kui kasutaja selle sisse lülitab, ei saa ta kasutada oma isiklikke sätteid, näiteks järjehoidjaid (bookmark).

Miks siis Ask üldse AskEraser’iga jändab? Ilmselt loodavad nad sellega saada rivaalide, näiteks Google ees pisikestki eelist. Selge on aga ka see, et internetis pole inimeste privaatsus pooltki nii hästi kaitstud kui võiks olla. Vähemalt peaks olema võimalus valida veidi privaatsem otsingusüsteem. Seda võimalust Ask pakubki.

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755