14. detsember 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Microsoft ajab monopoolsuse ärakasutamise süüdistusele vastu

Täna lükkas Microsoft (MS) tagasi tema vastu Euroopa Komisjoni kaevanud Opera väited turuosa kuritarvitamisest tarbijate sidumiseks Internet Exploreri (IE) külge. MS teatel ei kavatse nad loobuda operatsioonisüsteemi Windows müügist koos IEga, vahendas ZDNet UK.

Vaatlejad näevad Norra päritolu Opera kaebuses väiksema brauseritegija üritust saavutada midagi hiljuti MSi sarnases asjas Euroopa Kohtus tabanud 497 miljoni eurose karistuse taustal, tookord oli samuti kõne all omaenda tarkvara nö. pähemäärimine.

Praeguse kaebuse sisu kohaselt võtab IE sidumine Windowsiga tarbijalt valikuvõimaluse ning asetab ta sündinud fakti ette, mida alles tagantjärele on võimalik muuta. Samuti takistavat MS erinevate süsteemide koostoimimist, mitte järgides tunnustatud veebistandardeid.

"Brauseri lisamine operatsioonisüsteemile on tarbijaile kasulik ning kasutajad ja arvutitootjad on praegugi vabad oma võimaluses valida soovitav brauser IE toetab laiaulatuslikult veebistandardeid," teatas MS esindaja.

Kaebaja sõnul on IE "alles hiljuti asunud pakkuma uudseid võimalusi, mis teistel on olnud juba aastaid." "Esitame kaebuse nende kasutajate nimel, kes on väsinud sellest, et monopolist langetab otsuseid nende eest," ütles Opera juht Jon von Tetzchner.

Opera nõuab komisjonilt MSi sundimist loobuma IE sidumisest Windowsiga, pakkudes selle asemel eelinstalleerituna mitmeid alternatiivseid brausereid, samuti veebistandardite järgimist.

Wikipedia pakub kaebaja Opera osaks üleilmsel brauseriturul 1% ning kohaks ses vallas neljandat IE, Firefoxi ja Safari järel. Mõnel maal on näit hulga kõvem, näiteks Venemaal 16% ja Poolas, Lätis, Leedus 5-6%.

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755