2. jaanuar 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Apple hakkab internetis filme laenutama

Apple valmistub jaanuaris teatama kauaoodatud filmilaenutusteenuse valmimisest oma internetipoes iTunes. Lisaks plaanitakse kasutusele võtta uut moodi litsentsilepingud, mis peaksid piraatidel elu raskemaks tegema.

Filmistuudio Twentieth Century Fox on üks esimesi stuudioid, kes on nõustunud oma filme digitaalselt iTunes’i kaudu laenutama. Internetipoest saab faile uudse koopiakaitsetehnoloogia toel laadita arvutitesse ja iPod’idesse.

Apple on pea aasta erinevate filmistuudiotega läbirääkimisi pidanud ning analüütikute hinnangul oli ainult aja küsimus, millal litsentsilepingud ning internetifilmilaenutuse tingimused kokku lepitud saavad.

Fox ja teised suuremad stuudiod on juba katsetanud oma filme interneti kaudu müüa või laenutada, näiteks Netflixi või Vudu vahendusel. Apple’i internetipoe ja iPod’i populaarsus muudavad aga iTunes’i vahendajana ahvatlevaks.

Ekspertide sõnul on iPod praegu kõige olulisem meediapleier, seega peaksid kõik stuudiod tahtma Apple’iga koostööd teha.

Ka praegu saab iTunes’ist täispikke filme osta, kuid mitte laenutada. Tarbijate huvi filmide vastu on internetipoes muusikafailide ostmisele seega üsna alla jäänud. Filme tahetakse enamasti vaid kord vaadata, neid pole põhjust tingimata omada. Kui Apple suudaks interneti teel toimuva filmilaenutuse lihtsamaks muuta, oleks tegemist suure läbimurdega filmilaenutusvaldkonnas.

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755