14. jaanuar 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Riskikapital jahib rohelises tehnoloogias suuri kasumeid

Ligi sada dollarit maksev naftabarrel sunnib tarbijaid otsima mustale kullale alternatiive, mis omakorda meelitab riskikapitali tegema rohelisse tehnoloogiasse üha suuremaid investeeringuid. Seetõttu on hoogu juurde saanud jutud võimalikust uuest tehnoloogiamullist börsil, milles seekord mängiks peaosa roheline tehnoloogia.

Eelmise aasta detsembris läbiviidud küsitlusele vastanud 170 riskikapitalistist 61 arvasid, et suured investeeringud ajavad selle sektori hinnad põhjendamatutesse kõrgustesse. Rohelise tehnoloogia pikemaajaliste perspektiivide osas olid nad siiski üldiselt positiivselt meelestatud, kirjutas The International Herald Tribune.

Ameerika riskikapitali assotsiatsiooni uuringu andmetel oodatakse käesoleval aastal rohelisse tehnoloogiasse investeeritava summa olulist suurenemist võrreldes 2007. aastaga.

„Liiga palju dollareid jahib liiga väheseid võimalusi,” selgitas võimaliku mullistumise tagamaid Rodrigo Prudencio energiavaldkonnas tegutsevast riskikapitalifirmast Nth Power.

„Juba praegu näeme turu ülekuumenemist päikeseenergia ja biokütuste osas,” ütles Prudencio. „Hetkel on siiski veel vara, et öelda, kas see saab tervet sektorit haarava pandeemia alguseks.”

Eelmisel aastal investeeriti USAs rohelisse tehnoloogiasse 2,6 miljardit dollarit, mis moodustab umbes kümnendiku kõigist riskikapitali investeeringutest. Võrreldes 2000. aastaga on investeeritav summa suurenenud 341 protsenti.

Ka käesoleval aastal jätkub raha kiire juurdevool, sest targad autod ja hooned ning kõikvõimalikud päikest, tuult, maisi, vett ja muud sellist energia tootmiseks kasutavad tehnoloogiad on väga populaarsed.

Kallis nafta ja mure globaalse soojenemise pärast põhjustab analüütikute sõnul rohelisse tehnoloogiasse investeeritava rahasumma pidevat suurenemist.

„Inimeste keskkonnaalase teadlikkuse suurenemine ning rohelist tehnoloogiat väljatöötavate ettevõtete vähesus on loonud riskikapitalile väga head võimalused,” ütles investeerimispankur Dan Pullman. „Sugugi mitte kõik meist ei ole veel oma vana autot Priuse vastu vahetanud,” viitas Pullman Toyota populaarsele hübriidmudelile.

Rohelist tehnoloogiat väljatöötavate ettevõtjate selja taga seisvad riskikapitalistid on head võimalust loomulikult tajunud. Morgan Stanley analüütiku Dave Edwardsi sõnul võib rohelise tehnoloogia turg 25 aasta pärast olla väärt rohkem kui triljon dollarit.

„Paljud helge peaga investorid panustavad sektori arengule väga suurelt ning ootavad oma investeeringu kümnekordistumist,” ütles arenevate ettevõtetega tegelev Steve Bengston PricewaterhouseCoopersist.

Siiski ei ole roheline tehnoloogia veel kaugeltki kõige suurem riskikapitali magnet. Pea poole USA riskikapitalist saab endale ikka veel infotehnoloogia. Tehnoloogiasektor on kuum, eriti interaktiivsed veebirakendused, nagu näiteks Facebook ja LinkedIn, mis kiiresti suuremate ettevõtete huvi on äratanud ning nende ostunimekirja on sattunud.

„Investeeringu tagasisaamine on infotehnoloogias kiirem ning näib, et paljud neist ettevõtetest vajavad küllaltki väikseid alginvesteeringuid, kuid võivad sellegipoolest tuua investorile suure kasumi,” ütles USA riskikapitaliassotsiatsiooni president Mark Heesen.

Analüütikute sõnul pakub roheline tehnoloogia riskikapitalistidele suuremat huvi kui biotehnoloogia, mis on aja jooksul saanud endale keskmiselt iga kolmanda riskikapitalidollari. Biotehnoloogia probleemiks on eelkõige kõrge ebaõnnestumiste protsent.

Umbes pooled küsitletud riskikapitalistidest usuvad 2008. aastal biotehnoloogiasse investeeritava summa vähenemist või varasemaga umbes samal tasemel püsimist. „Tüviraku-uuringud ning inimgenoomi projektid pakuvad aga ilmselt edaspidigi elavat huvi,” ennustas Alex Zisson biotehnoloogiasse investeerivast firmast Thomas, McNerney Partners.

2008. aastal rohelisse tehnoloogiasse eeldatavalt investeeritavast 30 miljardist dollarist umbes kümnendik läheb Hiina ettevõtetele. See on oluline suurenemine võrreldes 206 miljoniga eelmise aasta kolmandas kvartalis investeeritud 7,1 miljardist dollarist. „Hiina rohelisest tehnoloogiast saab 2008. aastal ilmselt väga kuum sektor,” ütles Bengston.

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755