Börsikommentaar: oluliselt üle ootuste kasum kukutas aktsiat 11%

Investorid näivad käituvad kohati
kummaliselt – nagu elevandid portselanipoes.

Hollandi kiibitootjatele varustuse tootja ASML teatas üllatuslikult tugevast kvartalitulemustest. Aktsia hind kukkus 11%, 16,50 eurole.

ASMLi puhaskasum kasvas 205,5 mln eurolt rekordilise 206,1 mln euroni ehk 42 eurosendilt aktsia kohta 46 eurosendini. Analüütikud ootasid kasumi kukkumist 150,1 mln euroni. Osa kasumist (35 mln eurot) tuli erakorralise kasumina.

ASMLile heitis koleda varju eilne Inteli käibehoiatus. ASMLi masinatega, mis maksavad Bloombergi andmetel umbes 23 mln eurot tükist, toodetakse näiteks Apple’i iPodides ja Nokia mobiiltelefonides kasutatavaid kiipe.

„Nad on muutnud palju ettevaatlikumaks,“ ütles Bloombergile Petercami analüütik Eric de Graaf, kes soovitab osta ASMLi aktsiat. „Nad ei julge öelda, et kõik on suurepärane, kuna seda võidakse kasutada ettevõtte juhtkonna vastu.“

Intel teatas, et nende esimese kvartali käive kasvab vaid 9,4 miljardi dollarini, analüütikud ootasid numbriks 10,1 miljardit dollarit. Aktsia hind kukkus järsult järelkauplemisel.

„Täiesti selge, et täna hindab kogu maailm potentsiaalset majanduslangust, turgude nõrkust ning ning suurust jne,“ ütles ASMLi juht Eric Meurice. „Seega on meie ülesanne öelda, et praegusel hetkel me peame ootama oma klientide reaktsiooni nendele hirmudele.“

Ettevõtte käive vähenes 1,07 miljardilt eurolt 973 mln euroni, analüütikud ootasid näiduks 923,7 mln eurot.

Investoreid huvitavad tulevikuväljavaated ning kui üks suurklient üllatab negatiivselt, võib see jätta tahaplaanile igati korralikud majandustulemused. Majandustulemused on minevik, investoreid huvitab tulevikus aset leidev.

Osale arutelus

Toetajad

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi ITuudiseid sotsiaalmeedias

RSS

Toetajad

Valdkonna töökuulutused

OG ELEKTRA AS otsib IT KASUTAJATOE KONSULTANTI

OG Elektra AS

29. detsember 2018

Arvamused

Teabevara