17. jaanuar 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Arvutimüük tallus mullu paigal

2007. aastal oli Eestis toodetud arvutite müügi kasv nullis, kuid müügitulemustega võidutses taaskord Ordi, näidates ka jätkuvalt tõusu.

Ordi omaniku ja tegevjuhi Sulev Sisaski arvates oli kõige meeldejäävam 2007. aastast ostude vähenemine aasta lõpus, kuid muidu oli tema arvates olukord stabiilne ja varasemaga sarnane.

Seda, kas arvutiturul kasvu puudumisest võiks trendi järeldada, on Sisaski arvates raske öelda. "Kui ajalehtedest majanduse jahenemisest hirmsaid teateid lugeda, siis eesmärk ja lootus on pigem müügi taset säilitada, kuid täpselt prognoosida ei oska," lisas ta.

Turuosa võitis Ordi Sisaski sõnul teistelt tootjatelt juurde, põhiliseks konkurendiks võib lugeda rahvusvahelisi arvutibrände, peamiselt Hewlett-Packardit, mis uuringufirma IDC 2007. a kolmanda kvartali raporti kohaselt müüs rahaliselt enam arvuteid kui Ordi, kuid ühikuliselt oli uuringu järgi tipus Ordi.

"Ka komponentide tarnimisega on igal aastal mingil hetkel raskuseid, nii et see üldpilti ei mõjutanud, ainult üksikuid kuid," selgitas Sisask.

Selleks aastaks Sisask üksikarvuti hinna langemist ei ennusta, sest uut tehnoloogiat, mis samas hinna üleval hoiab, tuleb pidevalt peale.

"Suur tähtsus 2007. aastal arvutikomplekti hinna kujunemisel oli dollaril, mistõttu hinnad odavnesid," selgitas Sisask.

Tendents on 2008. aastal ka see, et sülearvutite osakaal kasvab mingil määral, kuni kümme protsenti. "See on kindlasti üks areng ja minu arvates hakkab 50% juures see kõver kunagi tasakaalustuma," kirjeldas Sisask võimalikku tulevikku.

Trendiks on Sisaski kinnitusel ka arvutidisaini jätkuv olulisus ja head parameetrid. "Ega ostja nii rumal olegi," lisas ta.

ML Arvutite tegevjuhi Mait Rahi arvates on korrelatsioon majanduse jahenemise ja arvutimüügi tulemuste vahel olemas.

Kuna ligikaudu pool laua- ja sülearvutite turust on seotud eraisikutega, siis eratarbija kindlustunne ja eratarbimise finantseerimise kättesaadavus kajastuvad ka arvutite müüginumbrites.

Kui jõulud olid paljude jaemüüjate jaoks pettumus, siis meie oleme oma arvutimüügi kasvuga rahul. Arvuti on ikkagi tarbeesemeks ja enamus oste tehakse vajadusest, mitte hetkeemotsioonist lähtudes. Kindlasti ollakse oma valikutes nüüdseks pragmaatilisemad," selgitas ta.

Suured tootjad on oma koguseid hoida ja isegi suurendada suutnud ja langus tulebki just keskmiste juurest.

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755