17. jaanuar 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kommentaar: Miks Apple’i aktsia hind langeb?

Miks Apple’i aktsia hind langeb samal ajal kui uudised, nende hulgas üliõhuke sülearvuti ja filmide renditeenuse turuletoomine peaksid mõjuma positiivselt?

Pärast seda, kui Apple’i asutaja, juht ja peaideoloog Steve Jobs pidas ettevõtte toodetele pühendatud messil MacWorld ettekande, kus ta tutvustas muuhulgas üliõhukest sülearvutit MacBook Air, kukkus aktsia hind teisipäeval 5,6 protsenti ning eile veel 5,5 protsenti. Analüütikute arvates ei ole hinnalanguse põhjuseks mitte see, mida Jobs rääkis, vaid see, millest ta ei rääkinud, aga paljud ootasid.

Bank of America analüütik Craig D. Scott, kes on andnud aktsiale ostusoovituse hinnasihiga 200 dollarit, nimetas uudisteagentuurile AP MacWorldi, ürituseks, mis oli täis sündmuste puudumisi. Tõsi ta on, ultraõhukese sülearvuti esitlemist oli oodata ning ka filmirent oli turgudel teada. Samas ootasid analüütikud ja investorid uudiseid 3G iPhone’i kohta, kõige optimistlikumad uskusid, et MacBook Air tuleb ilma klaviatuurita, s.t, puutetundliku ekraaniga nagu iPhone. Ka teade nelja miljoni iPhone müügist oli pigem pettumus, sest näiteks JP Morgani analüütik Bill Shopes ootas, et see number on 4,4 miljonit ning kusagilt jäi silma isegi viie miljoni mobiiltelefoni müügi ootus.

Kindlasti valmistas investorite hulgas pettumust läbirääkimiste katkemine China Mobiliga iPhone’i viimiseks Hiina turule. See teade tuli just selle nädala alguses. Tähelepanuta ei saa jätta ka USA makromajanduslik olukord, mille tõttu tarbimine on hakanud vähenema ning üleeile õhtul Inteli poolt toodud käibehoiatus käesoleva kvartali kohta.

Ja lõpuks ehk kõige tähtsam. Apple’i aktsia hind kerkis möödunud aastal üle 130 protsendi olles S P 500 indeksi liikmete suuremate tõusjate hulgas viiendal kohal. Viimase 18 kuuga oli aktsia hind kerkinud umbes neli korda. Täiesti selge, et nii suure ettevõtte jaoks (Apple’i turuväärtus on hetkel 140 miljardit dollarit) on aktsia taoline hinnatõus ülikiire ning suuremat sorti tagasilöögid paratamatud.

Mis edasi saab? Lähiajal sõltub palju sellest, kuidas reageerivad investorid eelmise eeloleval teisipäeval avaldatavatesse kvartalitulemustesse. Kõige eelduste kohaselt tulevad tulemused head, aga siin on samasugune oht nagu oli MacWorldiga. Äkki on ootused liiga suured.

Eile hilisõhtul analüüsikeskuse Gartner avaldatud esialgne analüüs näitas, et Apple kasvatas oma turuosa USA personaalarvutite turul neljandas kvartalis ühe protsendipunkti võrra 6,1 protsendini. Tarnitud arvutite arv kasvas 28 protsendi võrra 1,04 miljoni arvutini. Keskmiselt kasvas USA turg seitsme protsendi võrra.

Kommentaari autor omab Apple’i aktsiaid.

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755