24. jaanuar 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Hannes Astok: tarkvarapiraatlus pidurdab IT-ettevõtlust

Eile avaldatud International Data Corporationi (IDC) raporti kohaselt pidurdab tarkvarapiraatlus oluliselt IT-ettevõtlust ja ei võimalda luua IT-sektorisse uusi töökohti.

Sellega seoses tegi reformierakondlasest Riigikogu liige Hannes Astok avalduse, kus kirjutab, et jätkuvalt kõrge ehk 52protsendiline tarkvarapiraatluse tase Eestis on oluliseks takistuseks Eesti IT-ettevõtluse arengule. Ettevõtetel jäävad loomata uued töökohad ja saamata tulu. Eestile kui maailma üheks juhtivaks e-riigiks pürgijale ei tee selline olukord au, sest piraattarkvara osakaal on vaatamata heale majanduskasvule vähenenud vaid 2% võrreldes 2003. aastaga.

"Erakordselt taunitav on piraattarkvara kasutamine ettevõtluses, kus varastatud toodete kasutamisega teenitakse kasumit ja luuakse endale põhjendamatu konkurentsieelis. Eesti peab senisest märksa otsustavamalt võitlema piraattarkvara kasutamise vastu nii ettevõtetes, avalikus sektoris kui kodukasutuses," kommenteeris Astok.

Riik peab tema sõnul tõhustama autoriõiguste järelvalvet politsei, maksuameti ja autoriõiguste kaitse organisatsioonide koostöös. Iga piraattarkvara kasutaja peab teadma, et tema seadusevastasele tegevusele järgneb karistus.

"Teen kõigile piraattarkvara kasutajatele ettepaneku vabatahtlikult lõpetada oma seadusevastane tegevus ning asuda ausa arvutikasutuse teele. Ainult selline käitumine võimaldab vältida illegaalse tegevusega kaasnevaid tõsiseid probleeme," resümeeris Astok.

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755