31. jaanuar 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kuidas sülearvuti aku kauem vastu peaks

Kuidas pikendada sülearvuti aku eluiga? Aku kulumist on võimalik mõnede nippide abil küll edasi lükata, kuid lõplikult vältida seda siiski ei saa. Arvutiakud hakkavad vananema juba tehases ning kuluvad pikapeale ära isegi siis, kui nad kordagi elektrivooluga kokku ei puutu. Seda tasub meeles pidada, enne kui ruttad poodi igaks juhuks kapinurka tagavaraakut ostma.

Järgnevalt mõned nipid, mille abil aku eluiga on võimalik pikendada:

1. Kui sülearvutit pikemat aega (nädal või kauem) ei kasutata, peaks aku selleks ajaks arvuti tagant ära võtma.

2. Aku ei tohiks sattuda liiga kuuma või külma kätte. Suvel ega külmal talvel ei tohiks arvutiakut autosse seisma jätta. Kuum aku tühjeneb väga kiiresti ja külm aku ei suuda toota piisavalt voolu.

3. Kui elektrivool ei ole ühtlane, tuleks aku laadimiseks kasutada UPSi, mitte juhet otse seina torgata.

4. Vanematel arvutitel olevate nikkel-metall-hüdriidakude korral tuleks akul kord kuus enne laadimist lasta täiesti tühjaks minna. Uuematel arvutitel on aga enamasti liitiumioonakud, mille puhul on efekt hoopis vastupidine – täieliku tühjaksmineku korral aku eluiga hoopis väheneb. Aku täituvust ei tohiks seega lasta alla 10 protsendi.

5. Kui arvuti on pikemaks ajaks ühendatud elektrivõrku, võib aku arvutil tagant ära võtta. Kui juhe on seinas, on aku pidevalt laadimas ja see vähendab tema eluiga.

6. Arvutist eemal olles kasuta ooterežiimi (standby) või uinakurežiimi ehk talveund (hibernation). Ooterežiimi tasub kasutada, kui lähed töö ajal arvutist korraks eemale. Monitor ja kõvakettad lülituvad välja, kõik avatud failid ja rakendused säilitatakse arvuti muutmälus (RAMis). Kui tahad arvutit uuesti kasutada, tuleb ta ooterežiimist kiiresti välja ning töölaud taastub täpselt sellisena, nagu sa ta jätsid.

Uinakurežiimi tasub kasutada, kui lähed arvutist töö ajal pikemaks ajaks eemale. Arvuti lülitub energiat kokku hoides välja, kuid salvestab enne kõik mälus olevad asjad kõvakettale. Kui arvuti taaskäivitad, on töölaud ka nüüd täpselt selline, nagu sa ta jätsid.

Et arvutit uinakurežiimile lülitada, pead sa kõigepealt juhtpaneelilt valima energiarežiimisuvandid ning tegema linnukese kasti „Luba talveuni”. Seejärel vali Start-menüüst „Lülita arvuti välja”, mis annab sulle valikuks „Puhkerežiim” (Stand By), „Lülita välja” (Turn Off) ja „Taaskäivita” (Restart). Uinaku jaoks paiguta kursor Stand By peale, kuid klikkides hoia all shift-nuppu.

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755