8. veebruar 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Hewlett-Packardi ülirange kontroll kulude üle on ennast ära tasunud

Kolm aastat tagasi Hewlett-Packardi juhiks asunud Mark Hurd lubas ametikohale asudes luua ettevõttes kultuur, kus vaieldakse iga kulutatava sendi pärast, kirjutab uudisteagentuur Bloomberg.

Nüüd kinnitavad analüütikud peaaegu ühest suust, et kulude kokkuhoid on ennast ära tasunud ja Hurd on maailma suurima arvutitootja suutnud kriisist välja tuua. Ettevõtte personaalarvutite tootmise kasumimarginaalid on viie aasta suurimad, tagasi on võidetud turuliidri koht arvutiturul ning aktsia hind kerkis novembris seitsme aasta kõrgeimale tasemele 53,41 dollarini. Tõsi, koos ülejäänud tehnoloogiasektoriga on see nüüdseks kukkunud pea veerandi võrra 40,50 dollarini.

Kui Hurd võttis pärast endise juhi, maailma ühe prominentsema naisjuhi Carly Fiorina minemalöömist ettevõtte juhtimise üle, lausus ta, et ei usu, et kõik varasematel aegadel tehtud kulutused on efektiivsed ja hakkas neid kärpima kuni pisiasjadeni välja. Sellega kaasnesid aga muutused juhtimisstruktuuris ning 2000 müügimehe juurdevõtmine, tänu millele on ettevõte mööda läinud Dellist, ületanud kasumiprognoose ning kasvatanud käibe enam kui 100 miljardi dollari suuruseks.

Analüütikute sõnul saab Hurdile järgmiseks väljakutseks olema USA majanduskasvu aeglustumine. Bank of America analüütik Scott Craig alandas ettevõtte 2008. ja 2009. aasta kasumiprognoosi kartuses, et tarbijad vähendavad kulutusi personaalarvutitele ja ettevõtted serveritele. Need kaks tootegruppi annavad poole kontserni müügitulust.

Hurd ise selgitas uudisteagentuurile jaanuaris antud intervjuus, et ettevõtte geograafiline hajutatus on parem kui konkurentidel. Nimelt annab Hewlett-Packardi käibest 67 protsenti müük väljaspool USAd, Dellil aga 46 protsenti ning IBM-il 65 protsenti. Ta lubas, et tähelepanu keskmesse jääb endiselt kulude kokkuhoiule. Eelmisel aastal teenis kompanii tunnis 12 miljonit dollarit (125 miljonit krooni), kulutas aga 11 miljonit dollarit. Hurd soovib seda vahet suurendada.

Mark Hurd asus Hewlett-Packardi tegevjuhi kohale 2005. aasta märtsis.

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755