8. veebruar 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Jaaksoo: masohhism tuleb ära lõpetada

Riskikapitalifondi MartinsonTrigon partneri Üllar Jaaksoo sõnul tuleb Eesti ITst rääkides masohhismi asemel vaadata, mis on hästi.

"Kui praegu googeldada "edulugu", siis saab tulemuseks midagi sellist nagu "Eesti edulugu on hääbumas". Tuleb vaadata, mis on hästi. Kas Eestis ongi IT-majandusega häda majas," küsis Jaaksoo täna MicroLinki ja Oracle'i seminaril.

Jaaksoo sõnul takistab Eesti IT-eksporti harjumus finantseerida tegevust jooksvast kassavoost. Väike mõtlemine, koduturu väiksus, kohalikud sõbrad, rahvusvahelise võrgu puudumine, riskikapitalikultuuri puudumine, äriinglite nõrkus, valed sotsiaalsed signaalid, paiksus ehk vähene soovimatus kolida ja reisida ning kahanev tööjõuturg ja restriktiivne migratsioonipoliitika, loetles Jaaksoo hädade põhjusi. Olulise märksõnana nimetas ta ka ettevõtjate vähest ambitsioonikust.

Oma ettekande lõpuosas pöördus Jaaksoo populaarse sõna mash-up poole. Kui väikeste ampsudega süüa, siis tundub, et saame rohkem ära teha, ütles ta. Mash-up on meetod, kus võetakse erinevaid pisikesi lahendusi ja segatakse neid kokku. Näitena võib tuua täisväärtusliku multimeediakodulehe valmistamise meetodi, kus võetakse eraldi pildipank, kasutaja profiilide andmebaas jms ning pannakse aja jooksul kokku üheks veebikeskkonnaks.

Sedasi saab tükk tüki haaval arendada ja kogu projekt ei käi kohe üle jõu, kinnitas Jaaksoo. Ma ei kutsu üles tekitama kaost, vaid tegema oma lahendusi paindlikumaks, soovitas ta tänasel seminaril esinedes.

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755