14. veebruar 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Teaduse teenistusse võetud mängukonsoolid modelleerivad musti auke

Teadlased on usinalt võtmas kasutusele mängusõpradele mõeldud seadmeid. Sony PlayStation 3 konsoolid annavad teadlaste kätte odavad superarvutid, mis suudavad modelleerida ravimimolekule ning musti auke, teatas New Scientist.

PlayStation 3 sees on Celli superprotsessor, mille on tootnud IBM, Sony ja Toshiba. Protsessorit hindavad füüsikud ja keemikud, sest sarnaseid arvutusi, nagu on teha vaja kõrgekvaliteediliste mängupiltide tarbeks, läheb vaja ka osakeste vaheliste reaktsioonide simuleerimiseks. Rakendusi on tohutult: molekulaarbioloogiast kuni astronoomiani.

Massachusettsi ülikooli astrofüüsik Gaurav Khanna liitis kokku 16 PlayStationi mängukonsooli, et simuleerida gravitatsioonilaineid, mis tekivad kahe musta augu kokkupõrkel.

Illinoisi ülikooli keemik Todd Martinez leidis, et mängukonsoole kasutades on võimalik arvutusi teha 130 korda kiiremini kui tavalise personaalarvutiga. Ta arvutab tuhande aatomi elektronide energiaid – mahult on tuhat aatomit võrreldav umbes väikese valguga.

„Nüüd on võimalik teha asju, mille tegemiseks tuli end varem surnuks rabada,” ütles Martinez New Scientistile.

PlayStation pole ainus mänguasi, mis on leidnud teadusmaailmas kasutust. Nintendo Wii-puldis leiduv aktseleromeeter saab aru, mis suunas ning kui särtsakalt seda liigutatakse. Kirurgid on mänguseadme võtnud kasutusse oma lõikustehnikate täiustamisel ning neuroloogid püüavad Wii abil saada selgust, milline on insuldi üle elanud patsientide liikumispuue.

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755