20. veebruar 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Lang: lausjälitamise kontrollis on seadusandlik auk

Justiitsminister Rein Lang tunnistas täna rahvaliitlaste ristküsitluse tulemusel, et nende kahtlustatava lausjälitamise kontrollis on tõsine seadusandlik ja võibolla ka tehniline auk.

Ehkki Lang algul väitis, nagu oleks väidetava lausjälituse kontrolliga vähemalt Eestis kõik kõige paremas korras, ilmnes peagi, et pole ülevaadet sideettevõtete tehnilise võimekuse kohta. Jälitustegevuse kontrolli võimaldava riist- ja tarkvara eest vastutavad sideettevõtted, kuid keegi pole kontrollinud, kas nad sellised investeeringud ka teinud on.

Ideaalis vastab igale logifailile jälitusluba

Riigikogulane Karel Rüütli nõudis täna justiitsministrilt aru, kas prokuratuur on viimase kolme kuu jooksul kontrollinud jälitusasutuste tegevust seoses sidevahendite pealtkuulamisega.

Kolm aastat tagasi kehtima hakanud elektroonilise side seadus andis prokuratuurile õiguse kontrollida jälitustegevuse seaduslikkust sideoperaatorite logifailide abil. Lisaks tuleb peaprokuröril kord aastas justiitsministrile koondülevaade esitada.

Idee kohaselt peaks igale sideoperaatori logifailile vastama konkreetne jälitustegevuse luba. Kui logifail on, kuid luba puudub, jälgiti inimest seadusevastaselt.

Justiitsminister Rein Lang ütles, et talle kanti eelmisel reedel justiitsministeeriumis toimunud koosolekul ette aruanne, mis käsitles ühes konkreetses kriminaalasjas (ilmselt viitas Lang nn maadevahetuse kriminaalasjale, kuhu on segatud palju rahvaliitlasi - toim.) 2007. aastal läbi viidud jälitustoiminguid.

"Seda aruannet kindlasti täiustatakse veel, kuna, nagu ma ütlesin, puudutas see üksnes konkreetsetes kriminaalasjades läbiviidud jälitustoiminguid," rääkis minister ja vihjas, et riigikogul tuleb kontrollifunktsioon ilmselt üle vaadata ning otsustada, kas praegune regulatsioon on kuritegude ennetamiseks ja tõkestamiseks mõistlik.

Minister tunnistas ühtlasi, et koondülevaadet jälitustegevuste seaduslikkusest pole tema silm veel näinud. "Kindlasti saab minister ka prokuratuuri vahendusel ülevaate nendest jälitustoimingutest, mis ei ole seotud konkreetsete kriminaalasjadega," avaldas Lang lootust.

Majandusminister paljastas seaduseaugu

Karel Rüütli sõnul teatas kaitsepolitsei hiljuti, et nad ei pääse sideettevõtete logifailidele ligi ega kontrolli neid. Kapo väitel kontrollivat sideettevõtteid majandus- ja kommunikatsiooniministeerium ning Tehnilise järelevalve amet.

Samas vastas majandusminister Juhan Parts Rahvaliidu järelepärimisele, et jälituseks sobiva riist- ja tarkvara olemasolu ning selle õiguspärast kasutamist kontrollivad vaid jälitus- ja julgeolekuasutused. Lisaks omab kontrolliõigust riigikogu erikomisjon ehk nn KAPO komisjon.

Lang tunnistas seejärel, et jälitustegevuse kontrolli võimaldava riist- ja tarkvara eest vastutavad küll sideettevõtted, kuid kas nad sellised investeeringud ka teinud on, seda ei kontrolli keegi.

"Nii et seal on kindlasti üks mõtlemiskoht, kas mitte ei tuleks seadust veidikene kohendada. Minu arvates ka seal on üks auk sees ja kindlasti me siin majandus- ja kommunikatsiooniministriga seda lähitulevikus arutame," puikles Lang.

Kas kahtlased logifailid kustutati ära?

Kuluaarides räägitakse, et sidefirmadel kästi jälitustegevuse seaduslikkust kontrollida võimaldavad logifailid ära kustutada. Riigikogu liige Mai Treial päris täna Langilt logifailide kaotsiminekule viidates: "Kas on midagi ka ette võetud? On algatatud mõni kriminaalasi või midagi muud?"

Lang ajas tagasi: "Minuni ei ole küll jõudnud mitte mingisugust sellist väga kindlat informatsiooni, et midagi on kadunud." Millises vormis ja kindluse astmes info Langini jõudis, seda ta riigikogu infotunnis ei täpsustanud.

Alates 2005. aastast on riik eraldanud sideoperaatoritele 25 miljonit krooni jälitustegevust ja selle kontrolli võimaldavate kohustuste täitmiseks. Tuleval aastal annab riik sideoperaatoritele samaks otstarbeks veel 15 miljonit krooni.

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755