25. veebruar 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

FBI tarkvara suudab kolbaomaniku näo taasluua

USA föderaalne juurdlusbüroo FBI on välja töötanud uudse tarkvara, mille abil on võimalik kolpade abil taastada inimese näo kujutis. See aitaks politseinikel paremini kindlaks teha lagunenud laipade ning tulekahjuohvrite isikuid.

Praegu kulub kunstniku ettevalmistusega spetsialistil kolba põhjal näo kujutise loomiseks kuni kaks nädalat ning see töö võib maksma minna kuni 2000 dollarit (ligi 21 000 krooni), kirjutas The Guardian.

„Siin põimuvad kunst ja teadus, eelduseks on kunstianne, samas on see väga töömahukas,” märkis Tennessee ülikooli kohtumeedik Diana Moyers. „Praegu kasutatavad meetodid ei õigusta ennast, kui tuvastatavaid on suur hulk, näiteks suurõnnetuste või genotsiidiohvrite puhul.”

FBI uus programm ReFace kasutab kompuutertomograafiaülesvõtteid, et nende abil taastada kolbaomaniku näokujutis. Programmi töötas FBI jaoks välja firma General Electric uurimisosakond ning hetkel käib selle katsetamine ja kontroll FBI terrorismivastase ning kohtuekspertiisi uurimisosakonnas Virginia osariigis Quanticos.

Põhiküsimus hetkel on, kui adekvaatselt suudab tarkvara nägusid taasluua. „Programm paneb näod kokku, aga kas need näevad välja samasugused nagu inimene ise?” ütles Moyers.

Katsetes palus Moyers 103-l vabatahtlikul hinnata kuue naise ja nelja mehe kolba põhjal taasloodud näokujutisi nende inimeste näost tehtud fotodega. Üheksal juhul kümnest suutsid katsealused rekonstruktsiooni ja fotot paremini seostada. See annab lootust, et töömahukas kunstnikutöö näokujutiste taastamisel võib saada asenduse.

Sama ülikooli kohtuekspert Murray Marks katsetas samalaadset näotuvastussüsteemi katseeksemplari, mis on mõeldud turvakaamerate poolt tehtud ülesvõtetelt inimeste tuvastamiseks. Siingi annab näotuvastustarkvara lootust.

USAs säilitatakse praegu umbes 40 000 tuvastamata inimese säilmeid. „Selgelt on vaja lahendust, mis suudaks süstemaatiliselt ja korrektselt töödelda suure hulga ohvrite andmeid kuluefektiivselt ja tõhusalt,” ütles Marks.

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755