25. veebruar 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Firefox rebib Explorerile kannule

Paari päeva eest teatas Mozilla, et nende veebibrauserit Firefox on nüüdseks alla laaditud üle 500 miljoni korra.

Mõistagi ei tähenda see, et pool miljardit inimest oleks seda teinud, sest paljud fännid on erinevaid versioone erinevatele arvutitele alla laadinud tõenäoliselt kümneid kordi, kuid arv on sellegipoolest muljetavaldav.

Numbrid kinnitavad, et Firefox on viimase paari aastaga endale haaranud üha suureneva turuosa. Võrguajakirja PC World andmetel kasutas selle aasta jaanuaris 34,36 protsenti nende lugejaist just seda veebilehitsejat.

Internet Explorer püsib siiani selgelt esikohal, kuid Microsofti brauseri osakaal on vähenenud juba alla 60 protsendi. 2004. aastal oli IE kasutajaid üle 90 protsendi, Firefoxi kasutas aga vähem kui protsent kõigist lugejaist.

Need numbrid ei näita siiski tegelikku brauserite populaarsust kõigi internetikasutajate seas, sest PC Worldi lugejad ei moodusta ilmselt kõige esinduslikumat valimit. Ilmselt on tegemist keskmisest enam arvutitest huvitatud lugejatega, kes märksa tõenäolisemalt standardse IE Firefoxi vastu välja vahetavad. Firefoxi kasutajate hulk kõigi internetikasutajate seas on erinevatel andmetel 17–25 protsenti.

Ennustamine on tänamatu tegevus, kuid senist trendi vaadates ei saa pidada võimatuks, et Firefox lööb mingi aja möödudes populaarseima brauseri tiitli Internet Explorerilt üle ning meelitab endale ehk isegi üle poole brauserikasutajaist. Eeldused selleks on igatahes olemas.

Millist internetibrauserit kasutad sina ja miks?

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755