4. märts 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eesti kui IT-lahenduste testmaa ei müünud CeBITil

Täna avati maailma suurimal IT-messil CeBIT Hannoveris Eestit esindav stend. EASi ettevõtluskonsultant ja sellel aastal Eesti stendi korraldaja Marion Raudsepp rääkis, et stendi kontseptsiooniks on e-Estonia, mis viitab ilmselt väljapanekul esindatud kaheksa firma e-lahendustele.

Plaan reklaamida Eestit kui IT-lahenduste katsemaad ei läinud aga läbi. „See kontseptsioon, et Eesti on testmaa, ei tulnud kuigi hästi välja ja ettevõtjad ei kiitnud seda heaks,“ selgitas Raudsepp. „RIA mõtles eelmistel aastatel selle e-Estonia kontseptsiooni välja, leidsime, et see ühendab meie firmasid kõige rohkem – meil on siin ju e-kool, e-Governance Laboratory ja etraining jt,“ rääkis ta.

Stendi kujunduse idee jaoks tehti koostööd Kunstiakadeemia tootedisaini üliõpilastega. Kujunduse autoriks on Lauri Hirvelaan ja tehnilise lahenduse korraldas EXPO-disainist Eero Puumets. Küsimusele, mis on sel aastal uut, vastas Raudsepp, et sel aastal on väljapanekul osalevad firmad teadlikumad sellest, mida nad siit tahavad. „Saime iga firmaga kokku ja rääkisime läbi, kõik teavad, miks nad siia tulnud on,“ rääkis Raudsepp.

Kõigile kaaseksponentidele tehti ka jaanuari alguses messikoolitus, et neil oleks ettevalmistus messil osalemiseks parim võimalik. Eelmine aasta tehti koostööd RIAga, kuid sel aastal organiseeris väljapaneku EAS üksinda, konsulteerides Riho Oksaga, kes on riigi lahenduste riigi esindaja.

Riigi Infosüsteemide Arenduskeskuse arendusnõunik Riho Oks selgitas, et valiku sektori lahendusi ei soovita sel aastal väga müüa, kuid Eesti riik hoiab siiski stendil lippu üleval. „E-riigi maine on hea ja seetõttu peab riik vajalikuks sellisel messil ka osaleda,“ selgitas Oks. „Riik on väljas kogu avaliku sektori parimate e- ja m-lahendustega. Kõige silmapaistvamateks pean x-teed, riigiportaali ID-kaart ja mobiil ID x-GIS ja kindlasti dokumendivahetuskeskust,“ selgitas ta.

Avaliku sektori poolt me kontakte ei otsi, kuna neid on viimase aastate jooksul tekkinud nii palju, et me ei jõuaks enam nendega suhelda lihtsalt.

Stendil esindatud firma etraining eestvedaja Kristjan Kulu rääkis, et nad tulid oma firmaga CeBITile Eesti stendi, et laieneda rahvusvahelisele turule. Eeltöö käesolevaks kestis neil neli kuud. Kokku saatsid nad enne siiatulekut välja 200 kutset ja praeguse seisuga on messil kohtumised kokku lepitud 40-50 kontaktiga.

Etraining tegeleb erinevate e-õppelahenduste loomisega, mis on suunatud äriklientidele, koolidele ja riigiasutustele. „Praegu oleme siin seetõttu, et Eestis on meil üle 800 organisatsiooni kliendiks ja kui Eestis sel ideel menu on, siis miks ei võiks see ka Euroopas ning mujal maailmas edukas olla,“ rääkis Kulu.

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755