17. märts 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Maailma väikseim teemantsõrmus

Teadlased valmistasid maailma väikseima teemantsõrmuse, lõigates kunstlikust teemandist välja imepisikese ringikujulise struktuuri.

Sõrmuse läbimõõt on vaid viis mikromeetrit (viis miljondikku meetrist) ning paksus 300 nanomeetrit (300 miljardikku meetrist), kirjutas LiveScience. Sõprade kadedaid pilke selle sõrmusega ilmselt ei püüa.

Kuid sõrmus võib aidata teadlasi, kes kvantfüüsikat kasutades arendavad välja uudset informatsiooni töötlemise meetodit. Sõrmus on osaks seadmest, mis toodab ja avastab üksikuid footoneid ehk valgusosakesi.

Erinevates olekutes footonid võivad kanda informatsiooni. Tavalistes digitaalarvutites on info salvestatud bittidena, mis võivad omada vaid väärtusi 0 või 1 (nagu ka lüliti võib olla vaid sisse või välja lülitatud). Ühtede ja nullide järjekord märgistab kindlat informatsioonilõiku.

Kuid need footonid, mida nimetatakse kvantbittideks, võivad omada korraga nii olekut 0 kui ka olekut 1, mis laiendab informatsiooni salvestamise võimalusi.

Uue täienduse kvantbittide meetodit rakendavale seadmele töötasid välja Austraalia Melbourne’i ülikooli teadlased.

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755