19. märts 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

EL kinnitas mobiil-TV standardi

Euroopa Liit kinnitas Nokia välja töötatud DVB-H eile eelistatud mobiiltelevisiooni standardiks, kuigi mobiilioperaatorid pidasid seda ennatlikuks ning mõned riigid olid vastu.

Euroopa Komisjoni teatel annab Digital Video Broadcasting Handheld`i ametlik heakskiitmine EL poolt selle ala arengule tugeva tõuke, vahendas Reuters. “Et mobiil-TV Euroopas arenema hakkaks, on vaja kindlust tehnoloogias,” ütles komisjoni telekomivolinik Viviane Reding.

DVB-H on ainus ülemaailmselt esindatud standard, Lõuna-Koreas, Jaapanis, Hiinas ja USAs arendatakse omi, näiteks USA firma Qualcomm toodet. Redingi sõnul on EL otsus oluline signaal riikidele, kes valmistuvad tegema valikut DVB-H ja teiste standardite vahel.

Euroopa mobiilioperaatoreid ühendava GSM Associationi teatel jääb ta mobiil-TV tehnoloogia suhtes neutraalseks kuivõrd standardi peab otsustama turg. “Ametlikul heakskiidul on küll kaalu, kuid pole veel selge, kas DVB-H on tingimata parim standard,” teatas organisatsiooni esindaja.

Suurbritannia, Saksamaa ja Holland olid DVB-H ühtseks standardiks seadmise vastu. Praegu on see Euroopas katsetuste ja kommertskasutuse alguse vahelises järgus 16 riigis. Teletootjate arvates on küsimus standardist kõrvaline võrreldes põhiküsimusega, kas mobiiltelevisioon tasub end ära.

"Kuidas kujundada teenus, mida inimesed tahavad? Isegi kui see on tasuta ja teenib raha reklaamist, siis kui palju reklaame on inimesed nõus väikeselt ekraanilt nägema?” küsis Euroopa kommertstelevisioonide liidu direktor Ross Biggam. Mobiil-TV-d on spordi, uudiste ja muusikavideotega katsetatud paljudes maades.

Üks väheseid, kus asi ärilisel alusel toimib, on Itaalia. Euroopa Komisjon avaldas lootust, et tänavune aasta oma jalgpalli EM-i ja olümpiamängudega annab tarbijatele tõuke teleprogrammide tarbimiseks mobiiltelefoni abil, võimaldades telekomioperaatoreile ja teleprogrammi tootjaile uusi teenimisvõimalusi.

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755