7. aprill 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Arvuti ütleb, kas oled ilus

Ilu olevat vaataja silmades, kuid kas vaataja peab tingimata olema inimene?

Tel Avivi ülikooli teadlase Amit Kagiani sõnul saab sellega hakkama ka arvuti. Tal on õnnestunud luua arvutiprogramm, mis hindab naise näo ilu sarnaselt inimeste arvamusele fotol kujutatu atraktiivsusest.

Uurimus on siiski sügavama sisuga kui esialgu tundub. Kagiani sõnul on see üks samm tehisintelligentsi loomise protsessis. Programmi võimalikeks rakendusteks on ka ilukirurgia ja näotuvastus, kirjutas Science Daily.

„Siiani on arvutitele õpetatud, kuidas tunda ära teatud näo iseärasusi, mille alusel saaks langetada otsuse, kas pildil kujutatu on mees või naine,” ütles Kagian. „Meie tarkvara aga läheb sellest kaugemale ja laseb arvutil anda esteetilisi hinnanguid.”

Esimese sammuna paluti 30 inimesel hinnata 100 erineva valge noore naise näo atraktiivsust. Fotosid hinnati seitsmepallisel skaalal, kusjuures hindajad ei põhjendanud oma otsust. Seda oleks ka raske teha, sest inimesed langetavad esteetilisi otsuseid tavaliselt ise teadmata, mille alusel nad seda teevad.

Seejärel söötis Kagian pildid arvutisse ning kirjeldas neid matemaatiliselt. Arvesse võeti näiteks näo sümmeetria, juustevärv ja näonaha siledus. Võttes arvesse inimeste hinnangu, õppis arvuti, millised tunnused inimese ilu seisukohalt olulist rolli mängivad.

Seejärel anti arvutile hinnata uus komplekt nägusid. „Tulemused olid hämmastavad – hinnangud olid väga sarnased inimeste antule. See on märkimisväärne saavutus, sest arvuti õppis ilu hindama talle varem etteantud andmete põhjal” ütles Kagian.

Kagiani sõnul on järgmiseks loogiliseks sammuks õpetada arvuti hindama ka mehe näo atraktiivsust. See ülesanne võib osutuda keerukamaks, sest psühholoogilised uuringud on kinnitanud, et meeste näo ilu hindamisel pole inimesed sugugi nii üksmeelsed kui naiste puhul. „Oma nägu ma sellesse programmi igal juhul ei kaasa,” ütles Kagian naerdes.

Uuringu tulemused avaldati ajakirjas Vision Research.

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755