9. aprill 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kes kandideerivad maailma nimekaimale tehnoloogiaauhinnale?

Mitteametlikuks tehnoloogia-Nobeliks nimetatud Millenniumi tehnoloogiaauhinnale kandideerivad nelja leiutise autorid. Kõik need tööd on mõjutanud maailmas miljonite inimeste elu.

Soome tehnoloogiaakadeemia annab Millenniumi auhinda välja iga kahe aasta tagant ning see on maailma mainekaim innovatsioonipreemia. Preemia antakse leiutisele, mis edendab tähelepanuväärselt inimese heaolu, toetub humaansetele väärtustele ja kiirendab majanduse kestvat arengut.

Auhinda annab Soome tehnoloogiaakadeemia, koostöös Soome tehnoloogiarahastuga, mille on loonud Soome ettevõtted koostöös valitsusega.

Võitja saab 800 000 eurot, peapreemiata jäänud leiutajad saavad 115 000 eurot. Auhinna on varem võitnud www-looja Tim Berners-Lee ja LED-i leiutaja Shuji Nakamura. Võitjad tehakse teatavaks 11. juunil.

Eile avalikustati tänavused kandidaadid. Kes nad on ja mida on nad maailmale andnud?

DNA-test

Briti geneetik Alec Jeffreys mõtles 1984. aastal välja meetodi, kuidas DNA abil inimesi tuvastada. See tõi kaasa revolutsiooni nii kohtuarstide kui ka politseiuurijate töös. Sama meetodiga tehakse kindlaks isadust ning see leiab kasutust immigratsioonivaidluste lahendamisel.

DNA-teste kasutatakse kõikjal maailmas, isegi portatiivsetes laborites ning nende testide jaoks vajalikke seadmeid pakuvad kümned firmad kogu maailmas.

See oli esmaspäeva hommik, 10. september 1984, mil Jeffreys märkas inimese geenimarkereid käsitlenud fundamentaaluuringu käigus tehtud röntgenülesvõtet vaadeldes, et DNA-järjestused on erakordselt varieeruvad. Parajasti vaatles ta oma laboris töötanud tehniku ja tema perekonna DNA-järjestusi. Ilmnesid selged sarnasused ning ka kindlad erinevused.

Jeffreys taipas, et tegu on tähtsa avastusega, et ta on leidnud meetodi, kuidas inimesi bioloogiliselt tuvastada.

„See hetk muutis mu elu,” ütles ta. Järgnevate aastate jooksul töötati välja tehnoloogilised lahendused, mis muutsid kogu teadust fundamentaalselt. Kommertskasutusse jõudis DNA-analüüs 1987. aastal.

Praegu on Alec Jeffreys(58) Leicesteri ülikooli geneetikaprofessor ning peab praeguse hetke tähtsaimaks ülesandeks, et DNA-analüüse saaks teha reaalajas. See võimaldaks meetodit kasutada näiteks turvalahendustes.

Erbium valgusvõimendid

Erbiumiga töötavad valgusvõimendid (erbium-doped fibre amplifier) ehk EDFAd on muutnud telekommunikatsiooni valdkonda globaalselt.

Southamptoni ülikooli optoelektroonika keskuse juhataja professor David Payne, Prantsusmaa Thalese uurmiskeskuse direktor Emmanuel Desurvire ja Belli laborites töötav Randy Giles tegid võimalikuks selle, et miljardid inimesed võivad olla interneti teel reaalajas ühenduses ning mandrite vahel võivad liikuda tohutud infohulgad.

EDFA kõrvaldas 1980. signaali võimendamise ees seisnud peamise probleemi. Võimendust on vaja, et tugevdada optilises fiibris sumbuma kippuvat valgussignaali. Valgus tuli konverteerida elektrisignaaliks ning saata seejärel välja uuesti lasersignaaliks.

Uus lahendus võimaldas viia alla fiiberoptiliste võrkude ehitushinna ning suurendas oluliselt nende võrkude ülekandekiirusi.

Payne, Desurvire ja Giles leidsid, et ideaalne on muldmetall erbium, mis sobib fiiberoptilises kaablis liikuva valgussignaali võimendamiseks.

EDFA mõju on avaldunud eeskätt interneti üleilmastumises. Esimesena leidis EDFA kommertskasutust merealustes sidekaablites. Võimendeid paigaldatakse tänapäeval iga 500 – 800 kaablikilomeetri tagant. EDFA turuletulek pani tugeva põntsu sidesatelliidiärile.

Praeguseks on võimendi suurus vähenenud tikutoosiga võrreldavasse skaalasse.

Loe edasi: Kes kandideerivad maailma nimekaimale tehnoloogiaauhinnale? 2.

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755