Analüütikud: Microsoft Windowsi ähvardab kollaps

Gartneri uurimiskeskuse analüütikute sõnul
võib Microsofti vapitoode Windows turult kaduda arvutitööstuses eesseisvate
suurte muutuste tõttu.

Analüütikute sõnul ähvardab viimastel aastakümnetel operatsioonisüsteemide turuliidrit Microsoft Windows krahh, kirjutas The Times.

Kuigi veel tänagi töötab maailmas enamik arvuteid Windows operatsioonisüsteemidel, on süsteem ise muutunud liiga mahukaks ja kohmakaks, et saada hakkama tänapäeval arvutimaailma ees seisvate väljakutsetega.

Peamine oht Windowsile on veebipõhine tarkvara, aga ka suund arvutite ja tarkvara odavnemisele ning firmade vastumeelsus võtta üle uusi operatsioonisüsteeme, millel on vaid mõned eelised. See kõik murendab Windowsi turuliidri rolli.

Windows on muutunud nii keerukaks, et uusversioonide väljalaskeaegade ennustamine on muutunud võimatuks, väidavad Gartneri analüütikud Michael Silver ja Neil MacDonald. Windows Vista näiteks koosneb 50 miljonist koodireast, seda on üle kahe korra rohkem kui 1996. aasta Windowsi versioonil.

Samuti pole Microsofti keskendatus uuematele ja suurematele Windowsi versioonidele võimaldanud korporatsioonil pidada sammu arenguriikides toimuvate arengutega, kus arvutite müük on tublisti kasvanud. Neis riikides püüavad nii valitsused kui tavatarbijad kulusid kärpida. Need turud on kasvanud 16-24 protsenti, samas arenenud riikides vaid 2-8 protsenti.

Arenguriikide kasvav nõudlus oli näiteks põhjus, miks Windows otsustas Vista eelkäija XP turuloleku aega pikendada kuni juunini 2010.

Esitluses nimega „Windows on kokku kukkumas” ütlesid Silver ja MacDonald, et situatsioon on talumatu nii Microsofti enda kui ka tarbijate jaoks.

„Microsoftil läheb uute Windowsi versioonide turuletulekuga liiga kaua aega ning kui uusversioon on tulnud, siis kulub liiga palju aega, et uusversioon muutuks stabiilseks.”

Windows muutus operatsioonisüsteemina sobimatuks hoopis muudel põhjustel. Windows hoolis aina vähem sellest, et olla üks lihtne kõikehõlmav operatsioonisüsteem, mis suudaks toetada kõiki rakendusi, mida kasutaja vajab. Tänapäeva lahendused eeldavad, et arvutid oleksid palju paindlikumad ning operatsioonisüsteemid adapteerumisvõimelised.

2006. aastal Gartneri keskuse tehtud uuringu järgi ennustas suur osa küsitletud firmasid ja organisatsioone, et 2007. aasta lõpuks jookseb 6 protsenti nende lauaarvuteid ning 9 protsenti sülearvuteid Windows Vista operatsioonisüsteemiga. Mullu tehtud kordusküsitlus näitas, et lauaarvutitest vaid üks protsent ning kolm protsenti sülearvuteid oli tegelikult Vistale üle viidud.

Windows teenib 56 protsenti tulust Windowsi ja Office litsentside pealt. Uus oht on nn tarkvarateenus, mil tarbijad saavad kasutada programme võrgupõhiselt ning talletada oma informatsiooni võrgu kaudu ligipääsevatesse serveritesse.

Microsoft on asunud selle turu pärast ägedalt võitlema ning tuli eelmisel kuul välja Office’i uusversiooniga, mis võimaldab kasutajatel luua dokumente võrgupõhiselt ning neid üle võrgu jagada ja kasutada.

Kuid siin põrkub Microsoft Google’iga, kes on toonud turule terve rea veebipõhiseid rakendusi nii tava- kui äritarbijatele, püüdes murda Microsofti turuliidri positsiooni.

Microsoft vastas Gartneri analüütikutele avaldusega, milles teatas, et ei nõustu Windowsi olukorra kohta antud hinnangutega. Osa ettekandes esitatud andmeid põhineb firma väitel vaid Gartneri konverentsil osalejate seas tehtud küsitlustega ega ühti palju laiaulatuslikumate uuringutega.

Loe samal teemal: Google vs Microsoft: õpikunäide elektritoolist

Osale arutelus

Toetajad

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi ITuudiseid sotsiaalmeedias

RSS

Toetajad

Valdkonna töökuulutused

OG ELEKTRA AS otsib IT KASUTAJATOE KONSULTANTI

OG Elektra AS

29. detsember 2018

Arvamused

Teabevara