30. aprill 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Telenor piirab TeliaSonerat uuesti

Üheksa aastat tagasi põrkus Norra ja Rootsi telekommunikatsioonifirmade ühendamine lõpusirgel karile, nüüd ringlevad liitumiskuuldused uuesti.

Rootsi päevaleht Svenska Dagbladet kirjutas teisipäeval, et Põhjala suurim sideoperaator Norra Telenor on palganud Nordea panga ja JP Morgani analüüsima võimalikku liitu TeliaSoneraga. Kumbki osapool lehe väiteid ei kinnita, kuid kõneluste toimumist peavad analüütikud tõenäoliseks.

„Viimastel päevadel on olnud palju spekulatsioone, kuid ma ei soovi neid kommenteerida. Küsimus on õhus olnud kogu aja, mil ma Telenori juht olen olnud. Kui ma midagi ütleksin, mõistetaks seda kindlasti valesti,“ ütles Telenori juht Jon Fredrik Baksaas täna toimunud telekonverentsil.

Nädalapäevad tagasi ilmutas võimalikku ostuhuvi TeliaSonera vastu France Telecom, Euroopa suuruselt kolmas sideoperaator. Ilmselt kannustab see nüüd tagant ka Telenori, mis olevat ise samuti võimaliku ülesostukandidaadina prantslaste radaril.

Rootsi valitsus plaanib oma 37,3%se osaluse TeliaSoneras müüki panna veel selle ametiaja jooksul. Vastutav minister Mats Odell on mõista andnud, et eelistaks strateegilist investorit, ehk siis liitu mõne teise sideoperaatoriga.

TeliaSonera ja Telenor võivad tõesti võimalikku liitu arutada, usuvad analüütikud. Tehingu toimumises on aga palju kahtlejaid.

Liidu poolt räägib firmade ühine huvi Ida-Euroopa ja Aasia vastu. Mõlemal firmal on neis regioonides tugev sillapea ning ühinemine looks rahvusvahelises mastaabis kaaluka tegija. „Neil on sarnane kasvustrateegia ning geograafiliselt oleks selline liit enam põhjendatud kui liit France Telecomiga,“ kommenteeris Jyske Banki analüütik Robert Jacobsen agentuurile Bloomberg. „Telenoriga oleks sünergia suurem.“

Samuti on TeliaSoneral ja Telenoril ühine vaenlane Vene oligarhi Mihhail Friedmani ja talle kuuluva Alfa Groupi näol. Telenor jagab Friedmaniga maid Venemaa mobiilsideoperaatoris Vimpelcom ja Ukraina Kyivstaris. TeliaSonera on põhiaktsionär Vene Megafonis, kus ka Alfa Group on suurinvestor. Vägikaikavedu käib TeliaSoneral Friedmaniga ka Türgi mobiilsidefirmas Turkcell.

Firmade liidule on aga tõsised vastuargumendid. Näiteks konkurents. Ühisfirma turuosa kasvaks Norras 80 protsendile ja Rootsi mobiilsideturul 64 protsendile. See tähendab, et konkurentsiamet sunniks kindlasti kumbagi osapoolt midagi ära müüma.

Kaupthingi analüütiku Per Ekstrandi arvates olekski TeliaSonera tükikaupa müük kõige tasuvam. Telenori võiks seejuures huvitada eelkõige TeliaSonera tegevus Euraasias.

JP Morgani analüütikud kirjutasid täna oma aktsiaanalüüsis, et ei pea TeliaSonera ja Telenori liitu just suurte konkurentsiprobleemide ja firmakultuuride erinevuse tõttu tõenäoliseks.

1999. aasta detsembris jäi Telenori ja toonase Telia ühendamine viimasel hetkel katki, kuna lõpusirgel ei suudetud ühinemistingimustes kokku leppida. Näiteks selles, kus hakkab asuma uue firma peakontor. Rootsi toonane majandusminister Björn Rosengern siunas Norrat viimaseks Nõukogude Liidu liikmesriigiks. 2002. aastal ühines Telia hoopis Soome Soneraga.

Telenor napsas TeliaSoneralt Põhjala suurima sidefirma tiitli läinud aastal. 53% Telenorist kuulub Norra riigile. TeliaSoneras on Rootsi riik osanikuks 37,3 protsendi ning Soome riik 13,7%ga.

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755