4. mai 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Microsoft loobub Yahoo ülevõtmisest

USA tarkvarahiid Microsoft Corp võttis laupäeval internetifirmale Yahoo tehtud ülevõtupakkumise tagasi, kui Yahoo ei nõustunud Microsofti pakutud uue kõrgema hinnaga.

Microsoft pakkus uueks hinnaks 33 dollarit Yahoo aktsiast, ehk kokku 44,6 miljardit dollarit, kuid Yahoo ei nõustunud madalama hinnaga kui 37 dollarit aktsiast, ütles Microsofti juht Steve Ballmer. Enam kui kolm kuud tagasi pakkus Microsoft Yahoo ülevõtmiseks 31 dollarit aktsiast, vahendas Reuters.

„Hoolika kaalumise järel leiame, et Yahoo nõudmised ei ole mõistlikud ning Microsofti aktsionäride, töötajate ja muude asjaosaliste huvides on parim, kui me oma pakkumise tagasi võtame,“ ütles Ballmer oma avalduses.

Analüütikute arvates on Yahoo pilli lõhki puhunud ning firma aktsiale ennustatakse esmaspäeval börside avanemisel kõva kukkumist, oma 30% 20 dollari tasemele. Reedel tõusis aktsia 7% 28,67 dollarile lootuses, et Microsoft ja Yahoo nädalavahetusel kokkuleppele jõuavad.

Yahoo juhatuse esimees Roy Bostock teatas oma avalduses, et firma on Microsofti pakkumist algusest peale liiga madalaks hinnanud ning et firma otsib edasi „strateegilisi võimalusi".

Ballmeri sõnul olid Yahoo plaanid Google’iga üks põhjus, miks Microsoft vaenuliku ülevõtmise asemel hoopis tehingust loobuda otsustas.

„Erilise murega jälgime seda, kuidas te plaanite „vaenulikule“ ülevõtupakkumisele vastata sellega, et otsite uusi kokkuleppeid Google’iga Yahoo peamiste tasuliste internetiotsinguteenuste neile delegeerimiseks,“ kirjutas Ballmer oma kirjas Yahoo asutajale. „Meie silmis muudab selline kokkulepe domineeriva otsinguteenusefirmaga Yahoo ülevõtmise ebasoovitavaks,“ ütles Ballmer.

Microsofti eesmärk Yahoo ülevõtmisega oli tugevdada oma positsiooni konkurentsis Google’iga, mis on oma uute veebipõhiste rakendustega kiiresti Microsofti tegevusalale tungimas.

Mõnede Wall Streeti analüütikute hinnangul võib Microsofti manööver olla ka osa läbirääkimistaktikast, survestamaks Yahood edaspidi uut pakkumist vastu võtma. Nii nagu Oracle loobus 2007. a oktoobris firma BEA Systems ülevõtmisest. Teravatest sõnadest hoolimata jõuti järgmise aasta alguses kokkuleppele.

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755