16. mai 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Võidujooks kosmosesse: Microsoft vs Google

Microsoft ja Google on tegemas võidujooksu kosmose uurimisel. Arvatakse, et see rivaalitsemine võib olla alguseks uuele tehnoloogilisele arengujärgule: kosmose avastamine ning arendamine.

Microsoft andis hiljuti teada uue programmi nimega WorldWide Telescope valmimisest. Programm kogub kokku pildid NASA kosmoseteleskoopidest ja Maal asuvatest observatooriumitest, muuhulgas näiteks ka osaliselt Bill Gatesi rahastatud peagi valmivast superteleskoobist nimega Large Synoptic Survey Telescope (LSST), kirjutas Daily Galaxy.

LSST peaks Tšiilis Atacama kõrbes – lõunapoolkera kosmosevaatluste keskuses – tööle hakkama 2014. aastal. 8,4-meetrise teleskoobi kolme miljardi pikslise digikaameraga saab põhjalikult jälgida kogu nähtavat taevaosa paljudes värvides. Kogu tähistaeva saab pildile mõne päeva, mitte praegu standardiks olevate aastate jooksul. Teleskoobiga loodetakse lahendada tumeda aine ja tumeda energia saladused, lisaks võimaldab see jooksvalt vaadelda kiiresti muutuvaid objekte nagu plahvatavaid supernoovasid, potentsiaalselt ohtlikke Maa-lähedasi asteroide ja muud.

LSST on tõeline internetiteleskoop, mis annab igale soovijale igal õhtul terabaitide ulatuses uut informatsiooni. 8,4-meetrine LSST ja kolme gigapiksline kaamera on seega kogu inimkonna jagatud ressurss, mis võimaldab kõigil soovijatel kosmost avastada.

Et mitte alla jääda, ühines Google kevade alguses Massachusettsi tehnoloogiainstituudi (MIT) teadlastega, kes projekteerivad satelliidil asuvat observatooriumi nimega Transiting Exoplanet Survey Satellite (TESS), mis nende sõnul võimaldab esmakordselt kogu taevast otsida Päikesesüsteemi väliseid Maa-sarnaseid planeete. Google rahastab satelliidi jaoks vajalike digikaamerate väljatöötamist.

"Kui koloniste transportiv tähelaev ükskord teele asub, on väga võimalik, et see suundub TESS-i poolt avastatud uue kodu poole,” ütles MIT’i kosmoseteadlane George R. Ricker.

Microsofti tasuta tarkvararakendus WorldWide Telescope võimaldab igal soovijal alates algajatest kosmosehuvilistest ja lõpetades professionaalsete astronoomidega kosmost avastada. Google pakub sarnast võimalust oma rakendusega Google Sky, populaarse programmi Google Earth edasiarendusega.

Programmi WorldWide Telescope prooviversiooni saab alla laadida siit. Kahjuks töötab programm vaid Windows XP või Windows Vistaga.

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755