19. mai 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

USA toll hakkab arvutiomanikke kiusama

Oled minemas USAsse? Ole ettevaatlik – Ühendriikide toll sai hiljuti õiguse tuhnida reisijate arvutites, kuna kõvaketaski läheb edaspidi pagasi alla.

Kui ehk tihedamad Ühendriikides käijad on harjunud, et riiki sisenedes nende kotid avatakse, riided läbi tuhnitakse ning püksirihma seest lõhkeaineid otsitakse, siis nüüd peavad nad ühe ebamugavuse veel nimekirja kandma – arvutikontrolli.

Uusisuomi.fi kirjutab, et hiljuti langetas USA kohus otsuse, mille tulemusena said tolliametnikud loa kontrollida, mida reisijad oma sülearvuti kõvaketastel või ükskõik millisel muul elektroonilisel infokandjal kaasas kannavad. Teisisõnu on kõvaketas nüüdsest peale pagas.

Asi sai alguse ühest Filipiinidelt Los Angelesse reisinud mehest, kelle arvutis ringi kolades ametnikud ohtralt lastepornot leidsid.

Kui tavakodanik võib halvimal juhul vähe siivsamate, kuid ka piinlike piltidega vahele jääda, siis ärimeestele tähendab see, et tolliametnikel on õigus pääseda ka ligi arvutis hoitavatele ärisaladustele.

Briti pressis on juba tasapisi hakatud ka läbiotsimise vastu protesteerima. Näiteks kirjutab arvutiturbe spetsialist Bruce Schneier The Guardianis pika õpetuse sellest, milliste programmidega ning vahenditega tundlikku infot arvutis ära peita nii, et keegi seda üles ei leiaks. „Tolliametnik alustab tõenäoliselt vestlus palvega: palun sisestage oma parool. Loomulikult võid sa keelduda, kuid tolliagent võib sind põhjalikumalt läbi uurida, sind kauem kinni pidada, riiki mitte lubada või mõnel muul viisi päeva ära rikkuda,“ kirjutab Schneider.

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755