21. mai 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Suured IT-visionäärid: Jack Kilby ja Robert Noyce

Infotehnoloogia areng on olnud äärmiselt kiire ning selle taga on väga paljude inimeste töö. Novaator tutvustab PC Worldi vahendusel neist olulisimaid, kellest mõned on laiemale avalikkusele hästi tuntud, osa aga unustatud kangelased.

Jack Kilby ja Robert Noyce

Vaatamata sellele, et käsitleme neid ühes artiklis, ei töötanud Kilby ja Noyce koos, kuid ühest kirjutades oleks ülekohtune teine välja jätta. 1959. aastal tulid Texas Instrumentsi heaks töötav Kilby ja Fairchild Semiconductoris töötav Noyce välja revolutsioonilise leiutisega, mida nimetatakse integraallülituseks või lihtsalt mikrokiibiks.

Jack Kilby leiutas mikrokiibi küll pool aastat enne Noyce’i, kuid ta ei jaganud oma saavutust avalikkusega, mistõttu peetakse mikrokiibi leiutajaiks mõlemaid mehi, millele nad ka ise vastu ei vaielnud.

Mikrokiip kujutab endast ränist pooljuhtkristalli, mille peale on paigutatud miljoneid transistoreid, kondensaatoreid ja takisteid. Integraallülitusel põhinevad arvutite protsessorid ja mälud.

Ilma selleta oleksid kõik ülejäänud selles seerias käsitletud leiutised võimatud. Mikrokiibi leiutamine tegi võimalikuks mõistliku suurusega arvutite loomise, mis enne olid enda alla haaranud terve saali.

Kilby lahendus põhines germaaniumil, Noyce’i oma aga ränil ning tänaseks on selge, et peale jäi märksa laiemalt levinud räni.

1990. aastal sai Kilby integraallülituse leiutamise eest Nobeli füüsikaauhinna. Noyce oli mõned kuud varem 62-aastasena surnud. Noyce on tuntud ka kui üks maailma suurima transistoritootja Inteli asutajaist.

1. Jack Kilby ja Robert Noyce

2. Sergei Brin ja Larry Page

3. Bill Gates

4. Steve Jobs

5. Tim Barners-Lee

6. Ray Tomlinson

7. Douglas Engelbart

8. Shawn Fanning

9. Gordon Moore

10. Don Estridge

11. Linus Torvalds

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755