22. mai 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eestis möödunud aastaga 2 miljardi krooni jagu enam arvuteid

Eesti vanim IT-firma ning turvatooteid ja täishooldusteenust pakkuv IT Grupp arvutas kokku, et mullu osteti Eestis hinnanguliselt kahe miljardi krooni eest arvuteid.

IT Grupi turuanalüüs hõlmab mullu Eestis müüdud süle- ja lauaarvuteid ning serverid ja kajastab nii kodumaiseid kui ka välismaised arvutitootjaid, teatas ettevõte.

IT Grupi juhatuse esimees Esti Ehatamm-Koppel ütles, et 2007. aastal osteti Eestis kokku umbes kahe miljardi krooni eest süle- ja lauaarvutid ning serverid. Kodumaiste arvutitootjate turuosa moodustas sellest tema kinnitusel umbes 39 protsenti.

Kuigi süle- ja lauaarvutite ning serverite ühikuline müük kasvas mullu Eestis 36 protsenti, oli reaalne rahaline turu kasv ca 10 protsenti. Ehatamm-Koppeli kinnitusel tingis selle üldine arvutite hinnalangus, mis oli mullu suurusjärgus 15-20 protsenti.

Lauaarvutite ühikuline müük 2007. aastal ei kasvanud, see püsis 2006. aasta tasemel. Samas sülearvuteid müüdi mullu ühikuliselt 86% rohkem kui 2006. aastal – seega jätkub Eestis sülearvutite võidukäik, rääkis Ehatamm-Koppel.

Veel jäi eelmist aastat Ehatamm-Koppeli sõnul iseloomustama välismaiste arvutitootjate nagu Dell, HP ja Acer tõus, kõikide kodumaiste tootjate ühikuline müük oli languses. „2007 kujunes tuntud rahvusvaliste arvutitootjate jaoks murranguliseks ning see trend on jätkunud ka 2008. aastal. IDC CEMA värske raporti järgi haaras käesoleva aasta esimese kvaratali andmetel Eesti arvutituru käibeliidri positisiooni Dell ning möödus nii HPst kui ka kõikidest kodumaistest arvutitoojatest,“ lisas Ehatamm-Koppel.

IT Grupp prognoosib selleks aastaks käibe kasvu tuntud rahvusvahelistele arvutitootjatele ja see kasv tuleb eeskätt kodumaiste arvutitootjate arvel. Süle- ja lauaarvutite ning serverite koguturu käive jääb IT Grupi hinnangul 2007. aasta tasemele.

IT Grupp on Delli toodete ametlik esindaja Eestis. Ettevõte müüb ja teeb garantiiremonti lisaks Delli toodetele ka HP masinatele. Täielikult Eesti kapitalil põhinev infotehnoloogiafirma pakub täislahendusi suurtele ja keskmistele firmadele, samuti avalikule sektorile. Ettevõtte klientide hulka lisandusid 2006. aastal väikefirmad ning kodukontorid ning 2007. aastal siseneti jaeturule. IT Grupp asutati 1991. aastal, firma 2007. aasta käive oli 109 miljonit krooni. IT Grupp on Microsofti kuldpartner, ettevõtte koostööpartnerite hulka kuuluvad lisaks Dellile ja Microsoftile teiste hulgas Symantec (IT Grupp Symanteci Silver Corporate partner), Cisco, Juniper, VMware, HP.

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755