26. mai 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Suured IT-visionäärid: e-kirja looja Ray Tomlinson

1971. aastal saatis programmeerija Samuel Raymond Tomlinson ühest ARPAnetiga (interneti eelkäija) ühendatud arvutist teise maailma esimese elektroonilise kirja.

Tegemist oli esimese korraga, kus elektrooniline sõnum saadeti ühest arvutist teise. Kirjasaatmiskatsetusi oli tehtud juba enne, kuis siis kasutasid saatja ja saaja sama arvutit.

Tomlinson võttis kirja saatmiseks kasutusele ka märgi @. Esimene saadetud kiri ei ole säilinud, kuid Tomlinsoni sõnul oli selle sisu tähtsusetu, midagi stiilis QWERTYUIOP. Seda märkust on mõnikord ka valesti tõlgendatud, nagu see olekski olnud esimese kirja sisu.

Huvitaval kombel ongi suure osa e-kirjade sisu ka tänapäeval sama sisukas kui esimene saadetud kiri. E-kirjade saatmine ei maksa raha, mis on iseenesest haruldane ja tänuväärne asi, arvestades, kuivõrd rahaahnes maailmas me elame. Paraku kaasneb sellega aga tohutus koguses mõttetut rämpsu, mida Tomlinson ise ilmselt ette näha ei osanud.

Ka oma avastuse tähtsust ei suutnud tema ja ta kolleegid kohe aduda. Kui Tomlinson näitas seda kolleegile, ütles see: „Ära sellest parem kellegile räägi. Me peaksime praegu hoopis oluliste asjade kallal töötama.“

Alusta lugemist siit: Jack Kilby ja Robert Noyce

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755